SAS освобождава временно до 10 хил. служители - 90% от работната си сила

Това няма да доведе до окончателни съкращения, подчерта главният изпълнителен директор на компанията

22:15 | 16 март 2020
Снимка: Tomm W. Christiansen
Снимка: Tomm W. Christiansen

Скандинавската авиокомпания SAS ще освободи времнно до 10 хил. служители - 90% от работната си сила, в отговор на разпространението на коронавируса и свързаните с него мерки на властите, които ограничиха международните пътувания, съобщава Bloomberg.

“Важно е да кажем, че това няма да доведе до окончателни съкращения”, заяви главният изпълнителен директор на компанията Рикард Густафсон на пресконференция в Стокхолм. Съкращенията ще обхванат всички части на организацията и ще бъдат изпълнявани в съответствие с националните разпоредби.

Авиокомпанията ще отмени и повечето от полетите си от 16-ти март според изявление. SAS обяви, че ще поддържа определени маршрути, за да може полетите да се върнат от различни дестинации. Дружеството добави, че ще бъде на разположене на властите, за да прибира граждани в страната, както и за поддържане на инфраструктура, важна за обществото. 

В събота външното министерство на Швеция заяви, че трябва да се избягват пътуванията, които нямат задължителен характер, заради огромното разпространение на коронавируса и „бързо променящата се и несигурна ситуация“. Тази препоръка е валидна за периода до 14 април.