Изказването на Тръмп за атаката на Иран успокои пазарите

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 08.01.2019

20:51 | 8 януари 2020

Изказването на американския президент Доналд Тръмп внесе допълнително успокоение на пазарите след снощните атаки на Иран върху бази на САЩ в Ирак. Всъщност още рано тази сутрин настъпи успокоение след изявлението на иранския външен министър, че тази атака представлява ответни действия и не цели ескалация на напрежението в Близкия изток, коментира форекс анализаторът Мартин Митренцев в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Петрол

"Интересното при петрола е, че в момента спот цената му е 60,25 за WTI, което е най-ниската стойност от 17 декември. Данните за американската енергийна администрация отчетоха, че за първа седмица в последния месец виждаме ръст в запасите на петрол в САЩ. Пазарът в момента като цяло е доста добре снабден".

Злато

"1561 долара за тройнунция е цената на златото в момента, която регистрира отстъпление", уточни анализаторът.

Капиталови пазари в САЩ

Митренцев посочи, че в момента американските индекси S&P 500 и Nasdaq се движат около рекордно високо стойности. "Доларовият индекс бележи ръстове с половин процент. Цената на евродолара се понижава със сто пипса", допълни той.

Австралийски долар

"Стойността на австралийския долар регистрира очаквани спадове предвид опустошителни пожари в Австралия. От 1 януари валутата се обезценява с 2%, близо 140 пипса. Очаква се бедствието да струва 3 млрд. австралийски долара на икономиката".

Целия разговор гледайте във видеото