Новата NAFTA - какво се променя в търговията между САЩ, Канада и Мексико?

Новата сделка запазва по-голямата част от безмитната търговия в рамките на оригиналната NAFTA

16:28 | 18 декември 2019
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Доналд Тръмп е най-протекционистичният американски президент от Хърбърт Хувър насам, така че една от търговските цели през последните три години беше контролът върху щетите, пише Investor.bg

Това е най-добрият аргумент в подкрепа на ревизиите на Тръмп на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), за да бъдат спечелени гласове от демократите, пише Wall Street Journal в редакционен коментар. 

Добрата новина е, че новото търговско споразумение между САЩ, Мексико и Канада (USMCA) стопира заплахите на Тръмп да се откаже от сделката от 1994 г. и да взриви континенталната търговия. Новата сделка запазва по-голямата част от безмитната търговия в рамките на оригиналната NAFTA. Това не е маловажно, тъй като до октомври тази година американската търговия с Мексико и Канада надхвърли 1 трилион долара, подчертава изданието.

Това ще бъде облекчение особено за американските фермери. Мексико и Канада внесоха американски селскостопански стоки за около 38 милиарда долара през 2016 г. спрямо по-малко от 9 милиарда долара през 1993 г. (преди NAFTA). Новото споразумение също отваря за първи път канадския пазар на млечни продукти за американските производители, макар и все още твърде скромно.

Има особена политическа стойност в ангажирането към отворените правила за търговия в Северна Америка както на президента на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор, ляв икономически националист, известен като АМЛО, така и на Тръмп, републикански меркантилист. Това е особено важно за Мексико, което отстъпва при политиките на АМЛО след десетилетия икономически напредък. Ако американците смятат, че нелегалната имиграция е проблем сега, могат да видят какво ще стане, ако Мексико се плъзне към аржентински или венецуелски социализъм. Икономическата интеграция със САЩ е важна застраховка срещу това Мексико да се превърне в провалена държава. 

Жалкото е, че в много отношения новата сделка е по-лоша от NAFTA, особено нейният уклон към политически управляваната търговия. Новата сделка се опитва да направлява автомобилните инвестиции с нови правила за произход, а именно 75% от частите на автомобила да са направени в Северна Америка спрямо 62,5% при NAFTA. Това повишава разходите за производство, което прави продуктите от Северна Америка по-малко конкурентоспособни в световен мащаб.

Още по темата четете тук