Китай чака отлагане на митата, докато текат търговските преговори

Вашингтон и Пекин продължават да настояват за временна търговска сделка

10:09 | 11 декември 2019
Обновен: 03:52 | 4 юни 2020
Снимка: Yen Duong/Bloomberg

Китай очаква американският президент Доналд Тръмп да забави влизането в сила на новите мита, планувани за 15 декември, като така се осигури повече време за договаряне на временна търговска сделка, за която и двете страни продължават да настояват, съобщава Bloomberg, цитирайки хора запознато с въпроса.

Двете страни, които са в почти ежедневен контакт, се доближават до споразумение за намаляване на вече съществуващите мита.

Администрацията на Тръмп досега не е дала ясен сигнал за готовността да забави въвеждането на нови мита, които трябва да влязат в сила в неделя и които обхващат списък със стоки на стойност 160 млрд. долара, включително смартфони и играчки.

Хората, запознати с дискусиите, твърдят, че се очаква Тръмп да се срещне със своя търговски екип в четвъртък.

САЩ наложиха мита от 25% върху китайски стоки на стойност 250 млрд. долара и други 15% върху стоки за 110 млрд. долара в хода на 20-месечната търговска война. Дискусиите сега са фокусирани върху намаляване на тези проценти наполовина, като част от споразумение от фаза едно, което би облекчило напрежението и ще проправи път за по-нататъшни разговори.

Очаква се сделката на първа фаза да включи до голяма степен значително увеличение на китайските покупки на селскостопански продукти в замяна на намаляване на митата. Ще се иска и поемане на ангажимент от китайска страна да се направи повече за спиране на кражбите на интелектуална собственост и споразумение от двете страни да не манипулират валутите си.

Официални представители на двете страни продължават да настояват, че сделката е от взаимен интерес. Отпадането на част от митата би повишило доверието в световната икономика и ще даде сигнал, че двете страни са решени да постигнат споразумение въпреки засиленото напрежение през последните две седмици, включително заради позицията на САЩ по отношение на протестите в Хонконг.

Междувременно Канада, Мексико и САЩ подписаха в мексиканската столица новото северноамериканско споразумение за свободна търговия, което ще замени Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА).