Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Търговските войни изместват фокуса от по-сериозните проблеми

Павел Бандилов, изпълнителен директор на BPD Индустриален фонд за недвижими имоти АДСИЦ, Светът е бизнес, 04.12.2019

21:04 | 4 декември 2019

Вероятно е в краткосрочен план пазарите да останат подвластни на случващото се на търговския фронт. Събитията там обаче изместват фокуса от по-сериозната заплаха – политиката на ниски и отрицателни лихви, които централните банкери въведоха. Това каза Павел Бандилов, изпълнителен директор на BPD Индустриален фонд за недвижими имоти АДСИЦ, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според Бандилов един от най-големите недостатъци на ниските лихви са, че те всъщност наказват спестяващите.

„Инвестициите няма как да не бъдат породени от спестявания в системата“.

Гостът коментира и амбициите на Европейския съюз по отношение на борбата с климатичните промени. Според него обаче мерките на блока трябва да бъдат в друга насока.

„Виждаме 3 икономически гиганта (САЩ, Китай и ЕС), чиито интереси няма как да не се сблъскат. Всеки от тях трябва да направи икономиката си по-добра“.

По думите на Бандилов ЕС трябва да води политика, която да насърчава бизнеса, да създава нова среда. Като пример той посочи САЩ, където вече имаше едно намаление на данъците.

„Ако ЕС подхожда толкова рестриктивно и към споделената икономика, рискува да остане без нея, и то в период, в който целият свят се движи натам“, изтъкна още Бандилов.

Гостът сподели и очакванията си за 2020 г. Той определи прогнозирането като самотно и трудно занимание, но не изключи възможността от неблагоприятни промени - най-вече при облигациите, които да са продиктувани от отрицателните лихви.

Вижте целия разговор във видеото.