Политиката на Тръмп превърна САЩ в една от страните с най-ниски данъци в света

Общата данъчна ставка в САЩ е най-ниска сред големи икономики с изключение на Ирландия, Чили и Мексико

12:05 | 6 декември 2019
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Намаляването на данъците през 2017 г. от американския президент Доналд Тръмп понижи данъчната тежест САЩ до една от най-ниските сред големите световни икономики, съобщава The Wall Steet Journal.

През 2018 г. американската данъчна тежест спадна най-много спрямо другите страни, като сега САЩ имат по-ниски данъци от всички с изключение на три държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Водени от намаляването на федералните данъци, които Конгресът и Тръмп гласуваха да влязат в сила в края на 2017 г., американските данъци от всички нива спаднаха от 26,8% през 2017 г. до  24,3% година по-късно, като през 2016 г. те бяха 25,9%.

Спадът с 2,5 процентни пункта се случва едва за четвърти път от 1995 г. насам, когато данъчната тежест, на която и да е държава е намаляла с такъв темп извън финансовата криза. Голямото понижение все пак се дължи оттчасти на увеличението през 2017 г.

Измерени като дял от американската икономика, данъците вече са с 10 процентни пункта под средното ниво от 34,3% през 2018 г. Сред 34 държави по данни за 2018 г. американската данъчна тежест е най-ниска с изключение на Чили, Ирландия и Мексико. В същото време данъците в САЩ вече са по-ниски от тези в Турция, докато във Франция и Дания вече са почти два пъти по-големи от тези в САЩ.

Данните за 2018 г. отбелязват връх в намаляването на данъците в САЩ от две десетилетия насам, започвайки от данъците при президента Джордж Буш през 2001 и 2003 г.

През 2012 г. по време на управлението на президента Барак Обама, Конгресът позволи някои от тези намалявания да спрат да важат, като данъците за домакинствата с високи доходи се повишиха.

През 2000 г., точно преди Буш да намали данъците и преди рецесията, 28,3% от БВП на САЩ представляваха събраните данъци  - това е с 5,5 процентни пункта

Фискалната система на САЩ работи по различен начин в сравнение с останалата част от света. Другите страни разчитат на данъци върху добавената стойност, за да финансират щедри социални помощи, включително здравни грижи и отпуск за родителите. САЩ обаче нямат данък върху добавената стойност.