Протест срещу Макрон блокира парижкото метро

Служителите в публичния транспорт не са доволни от пенсионната реформа на президента

12:20 | 13 септември 2019
Автор: Георги Карамфилов
Служителите в обществения градски транспорт могат да се пенсионират на 51 години. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Служителите в обществения градски транспорт могат да се пенсионират на 51 години. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Париж е напът да бъде парализиран, след като синдикатите в градския транспорт обявиха частична стачка в знак на протест срещу планираните пенсионни реформи от кабинета на президента Емануел Макрон, предаде Bloomberg.

Десет от линиите на метрото са спрени напълно, а в други четири се работи при намален капацитет от едва 1/3. В пълна функционалност засега остават само двете автоматизирани линии, но от агенцията за столичния градски транспорт изразиха опасения, че линиите ще бъдат претоварени от пътници.

Местни френски медии вече съобщават за общо 280 км. задръствания в Париж в навечерието на последния работен ден от седмицата.

Стачкуващите все още не са поставили конкретни искания пред президента, като на този етап е ясно само, че тяхното недоволство е провокирано от идеята служителите в обществения транспорт да се пенсионират наравно с тези в частния сектор. Сегашното законодателство им позволява да излизат в пенсия на 51-годишна възраст.

Стачката ни показва, че проблемът е сериозен“, казва лидерът на профсъюза CGT Филип Мартинез за френската телевизия Franceinfo. „Нищо не показва нуждата да работим по-дълго за пенсиите си. В момента имаме една от най-добрите пенсионни системи в света“.

Статистиката показва, че служителите в градския транспорт се оттеглят средно на 53-годишна възраст с пенсия от около 3 700 евро на месец, показват данни на Сената. Средната възраст за пенсия в цялата страна е 63 години, а трудовите обезщетения са около три пъти по-ниски от тези в транспортния сектор, коментират още от Сената.

Франция разполага с 42 различни пенсионни системи, сочат последните правителствени доклади. Емануел Макрон възнамерява да обедини, колкото се може повече от тези системи, но по подобие на своите последни трима предшественици среща сериозна публична съпротива.

Каквото и да става, ние сме длъжни да казваме истината на френския народ“, казва министър-председателят Едуард Филип пред телевизия TF1. „С оглед на демографските промени и съотношение между работещите и пенсионерите, ще трябва да работим по-дълго“.

Профсъюзите планират още протести на 20, 24 и 27 септември, като възнамеряват да повдигнат темите със заплатите, климата и пенсионната възраст. Дори част от прословутите „Жълти жилетки“ възнамеряват да се включат в стачките, като на свой ред организират протестен марш на 21 септември.

През пролетта на 2020 г. във Франция ще се проведат местни избори, които се очаква да ни дадат добър поглед върху обществената оценка за работата на Макрон и партньорите му в държавното управление.

Снимка на Десислав Янкулов.

Във Франция в момента функционират около 42 различни пенсионни системи. Снимка: Antoine Antoniol/Bloomberg News

Лятото до голяма степен ще премине под знака на протестите в Париж. Лекарски, младежки и фермерски организации на няколко пъти размиха границите на мирните протести през изминалите няколко месеца. Стигна се до вандалски прояви срещу офиси на законодателната власт, блокиране на пътни артерии и сблъсъци с полицията. Всичко това принуди френският президент да отстъпи от част от своите планирани реформи за мандата си.