Френският бизнес се събужда за опасността от Brexit без сделка

Неуредена раздяла между Кралството и ЕС може да свие годишния ръст на БВП на Франция с 0,4%

19:00 | 30 август 2019
Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg
Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Жан-Мари Фабр започва да пътува до Лондон от южната част на Франция преди около 5 години, за да продава червеното си вино, като британският пазар е петият по големина за неговия износ. Brexit без сделка заплашва да заличи цялата му работа.

Бизнесът на Фабр е сред множеството малки бизнеси във Франция, които се пробуждат за възможността Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС) без споразумение в края на октомври, довеждайки търговията до пълно безредие само за нощ, пише Bloomberg. Този риск ескалира след искането на премиера Борис Джонсън работата на парламента да бъде отложена до средата на октомври, оставяйки малко време на законодателите да предотвратят опцията за раздяла без сделка.

Докато очакванията са Великобритания да загуби най-много от подобна развръзка, Франция също не е имунизирана. „Твърд“ Brexit може да коства 0,4% от годишния ръст на френския брутен вътрешен продукт, посочва Ана Боата, старши икономист в Euler Hermes. Това може да се отрази и на френския президент Еманюел Макрон, който за момента показва слабо желание за компромиси към Джонсън, а едва наскоро успя да преустанови протестите на движението на „жълтите жилетки“.

Френското правителство вече вижда напускането на Кралството без споразумение като най-вероятния сценарий, посочи източник, близък до Макрон през миналата седмица. Финансовото министерство ще проведе среща във вторник, за да успокои бизнесите относно Brexit, заявиха длъжностни лица. Липсата на транзитен период ще накара британските компании да започнат да търгуват спрямо правилата на Световната търговско организация, което ще значи въвеждане на мита на границите.

Най-големите френски компании имаха години, за да изготвят стратегиите си и да променят веригите си на доставка, за да се справят с потенциални неуредици. PSA Group, производителят на Peugeot, предупреди, че е вероятно да измести продукцията на Vauxhall от Великобритания в Южна Европа. Airbus SE, която осъществява операции в цяла Европа, започна да се запасява с части, за да избегне евентуални забавяния на границите.

Все още множество малки компании обаче не разполагат с ресурсите, за да се подготвят, заяви представител на Medef, най-голямата френска търговска група, в която членуват повече от 750 хил. компании.

„Те нямат уменията или бюджета, за да наемат правни специалисти, логистици или данъчни експерти“, коментира той, като добави, че „някои от тях се колебаят дали си заслужава“.