Ердоган отново заплаши ЕС със сирийските мигранти

Турция планира да върне 1 млн. сирийци обратно в родината им, но настоява за помощ от Европа

14:31 | 5 септември 2019
Турският държавен глава настоява отново за помощта на ЕС. Снимка: Erica Canepa/Bloomberg
Турският държавен глава настоява отново за помощта на ЕС. Снимка: Erica Canepa/Bloomberg

Турският президент Реджеп Ердоган заплаши за пореден път Европейския съюз (ЕС) със сирийските мигранти в страната, като този път настоява за логистична помощ с връщането на 1 млн. сирийци обратно в родината им, предаде Bloomberg.

Югоизточната ни съседка приютява около 3,6 млн. бежанци от сирийски произход, като в замяна получава милиарди евро от ЕС за осигуряване на подслон за бягащите от войната.

Анкара води преговори с Вашингтон, за да бъде подсигурена „безопасна зона“ в северната част на Сирия, където да се построи изцяло нов град, в който да бъдат преместени голяма част от хората от бежанските лагери. Ердоган дори казва, че 350 000 души вече са били върнати в родината им.

„Искаме да оформим безопасна зона, където Турция да построи град, който да изземе функциите на палатковото селище в страната ни. Окажете ни логистична подкрепа, за да застроим територията в Северна Сирия на 30 км. от границата. Така ще можем да осигурим хуманитарни условия на живот. Ако не помогнете, ще трябва да отворим границите. Извинете ни, но няма сами да носим този товар на плещите си без съдействието на международната общност и в частност - на ЕС. Целта ни е поне един милион от нашите сирийски братя да се завърнат в безопасната зона“.

Брюксел сключи договор с Анкара през март 2016 г., според който бежанците ще бъдат задържани на турска земя, а в замяна съюзът ще осигурява финансиране на хуманитарните дейности.

За пръв път от три години насам през август на гръцките брегове се появиха бежански лодки от Средиземно море с 600 души на борда им. Това отново повдигна темата с миграцията пред европейските лидери и така бе даден повод Ердоган да използва момента, за да приложи следващата си идея.