Ердоган отлъчва бившия турски премиер от ПСР?

Някога те бяха съюзници - като премиер Ахмет Давутоглу от години подкрепяше антидемократичния курс на президента Реджеп Таип Ердоган. След това се стигна до разрив

18:04 | 3 септември 2019
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Новият разрив от типа "поредният "предател" трябва да напусне партията" чука на вратата. Критичната позиция на бившия турски министър-председател Ахмет Давутоглу спрямо турския държавен глава Реджеп Таип Ердоган би могла да има своите последствия: Според информация от медиите Партията на справедливостта и развитието (ПСР) обмисля изключване от редиците си на бившия премиер Ахмет Давутоглу. Това бе решено в ръководството на партията начело със самия Ердоган в понеделник, съобщи вестник "Hürriyet", предава германският седмичник Die Zeit.

Давутоглу напоследък смени дискурса и стана все по-критичен към политиката на Ердоган, обвинявайки партията да избягва повече фундаменталните си устои. Освен това той критикуваше решението на Ердоган да анулира резултатите от местните избори в Истанбул през март, в рамките на които се открои загубата на ПСР. Давутоглу се обяви и срещу уволнението на няколко прокюрдски кметове в източна Турция.

Ердоган многократно даде да се разбере, че не смята да търпи „предатели“ в партията. Като такъв той сега вероятно възприема бившия си партньор. В Турция отново текат спекулации, че Давутоглу възнамерява да създаде нова партия.

Поддръжници и критици

Особено през 2016 г. Давутоглу, в рамките на позицията си на премиер и ръководител на ПСР, се опита да прокара собствените си политически разбирания. Освен това той се противопостави на поправка на Ердоган, насочена към въвеждане на президентската система. Тогава ръководството на ПСР бе ограничило правомощията на тогавашния премиер. Малко след това Давутоглу подаде оставка.

Бившият премиер оформя политиката на Турция от години. Неосманският му подход все още оказва силно въздействие върху външната политика на Турция. Грубо засяга връзката на ислямските страни и върховенството на Турция. В спора с Ердоган други бивши високопоставени членове на партията са напуснали ПСР, включително бившият президент Абдуллах Гюл и бившият вицепремиер Али Бабакан. И двамата бяха членове-основатели на ПСР.