Половин дузина потвърдени смъртни случаи след Дориан на Бахамите

Властите на островите очакват още жертви

08:26 | 4 септември 2019
Ураганът Дориан отслабна до втора степен. Снимка: Zack Wittman/Bloomberg
Ураганът Дориан отслабна до втора степен. Снимка: Zack Wittman/Bloomberg

Ураганът Дориан вече официално отне живота на шестима души на Бахамските острови, научаваме от местните власти, цитирани от BBC.

Министър-председателят Хубърт Минис изрази опасенията си, че може да бъдат открити още загинали под руйните, оставени от природната стихия.

Бурята се придвижи северно от Бахамите и вече вилнее край бреговете на Флорида, но силата му отслабна до ураган от втора степен.

„Части от остров Абако са опустошени, казва Минис в официална пресконференция. Свидетели сме на сериозни наводнения и разрушения на домове, бизнес сгради и инфраструктура, а зоната около летището прилича на езеро“.

За пръв път в историята ураган с подобна сила вилнее над земята и дори мнозина експерти повдигнаха темата, дали не е необходимо да се въведе шеста степен на опасност поради неестествения характер на подобни стихии.

Снимка на Десислав Янкулов.

В момента Дориан се намира на 135 км. северно от град Фрийпорт в Гранд Бахама. Това дава повод местните власти да свалят бедственото положение от ураганна опасност, но оставят в сила предупреждението за тропически бури.