Как Амстердам смята изцяло да премине към автомобили с нулеви емисии до 2030 г.?

Амбициозните цели на града изискват създаването на 23 хил. станции за зареждане на електромобили до 2025 г.

21:30 | 28 август 2019
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Амстердам има смели планове да забрани използването на всички автомобили с бензинови и дизелови двигатели до 2030 г. Ако градът иска да изпълни целите си, това ще рече, че разполага с едва десетилетие, за да изгради необходимата за електрическите автомобили инфраструктура, пише CNN.

Определени дизелови превозни средства ще бъдат забранени в центъра на Амстердам от следващата година, като част от плана на града. От 2022 г. автобусите ще преминават през центъра на холандската столица само ако имат електрически или водородно захранвани двигатели, като до 2030 г. всички превозни средства в града трябва да са с нулеви емисии.

По-чист транспорт, по-чист въздух

„За Амстердам въпросът е свързан със здравето, както и с климатичните цели“, обясни Шарън Дийксма, общински съветник. „Ние целим чист въздух за всеки в Амстердам чрез премахване на емисиите от трафика и намаляване на емисиите от останалите източници“, добави тя.

Други градове също преминаха към забрани за замърсяващите автомобили. Париж, Мадрид и Атина планират да забранят дизеловите автомобили през 2025 г. Лондон започна през тази година да въвежда такси за превозните средства в града, които не отговарят на стриктни емисионни стандарти, като няколко градове в Германия също въведоха ограничения за дизеловите автомобили.

Към момента Амстердам има 5 нискоемисионни зони, където автомобилите, произвеждащи повече вредни емисии, са забранени. Предстои тези зони да бъдат разширени за сметка на затягане на регулациите.

Гражданите се насърчават за преминаване към електромобили чрез програми за споделени пътувания и субсидии. Градът обаче очаква, че задвижването на толкова много нови електрически коли ще изисква 23 хил. зареждащи станции до 2025 г.

За момента Амстердам има около 3 хил. подобни станции, разположени на обществени паркинги. Предстои хиляда нови станции да бъдат инсталирани по улиците на столицата, като всеки, закупил електрически автомобил, ще може да поиска поставянето на станция в собствения си квартал.