Нови санкции за Китай

След телекомуникациите, сега Конгресът на САЩ се прицелва в автобусите и жп-вагоните

16:55 | 23 юли 2019
Метровлаковете са новата мишена на американски санкции. Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg
Метровлаковете са новата мишена на американски санкции. Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg

В последните години Китай полага усилия да завземе все по-голям дял от американския публичен транспортен сектор. Сега това намерение може да бъде спряно от Конгреса на САЩ, който иска да наложи забрана за купуване на китайски автобуси и жп-вагони със средства по федерални програми, пише Wall Street Journal.

Това решение заплашва още повече да задълбочи търговската война между Вашингтон и Пекин, особено в светлината на последните наложени от САЩ санкции на телекомуникационния гигант Huawei. Според адвокати тази забрана е абсолютно необходима за да защити американските производители от субсидираната китайска продукция, която те наричат заплаха за националната сигурност. Според тях, камерите, GPS-ите и други устройства с интернет връзка в автобуси и влакове, закупени от Китай, могат да се използват, за да предават чувствителна информация в голям обем на властите в Пекин.

"Нашият национален интерес е да имаме жизнени автобусна и железопътна индустрии и да сме защитени от саботаж и шпионаж на транспортните ни системи" казва конгресмена Харли Рудa, представител на Демократическата партия от Калифорния.

Новият закон се цели в американските подразделения на държавната Китайска Железопътна Компания, които се опитват да завземат колкото се може по-голям дял от американския пазар за жп-вагони (в това число и метро-влакове), оценяван на около 18 млрд. долара годишно.

Китайският президент Си Дзинпин полага усилия да превърне големите компании в глобални играчи, като основния стремеж е насочен към строеж на транспортни мрежи и инфраструктура навсякъде по света и на първо място в САЩ. Китайската железопътна компания наскоро спечели чрез свое подразделение в САЩ търг за доставка на 846 метро-вагона за Чикаго, като предложената от нея цена от 1.3 млрд. долара е с около 15% по-ниска от предложението на канадската Bombardier.