Huawei може да е нарушила санкциите срещу Северна Корея, твърди Washington Post

Компанията е разработвала мобилна мрежа в страната в продължение на години

07:45 | 23 юли 2019
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският технологичен концерн Huawei Technologies Co. е помагал през последните осем години на Северна Корея в разработването на безжична мрежа в страната, пише в свой нов материал Washington Post.

Тъй като е много вероятно Huawei да е интегрирал устройства от американски компании в тази мрежа, това може да бъде доказателство, че производителят е нарушавал международните закони за износа и санкциите. Бизнесът със Северна Корея е забранен в много области.

The Washington Post твърди, че има доказателства, че Huawei е осъществявала бизнес със страната. Тази информация според вестника идва от три различни източника. Въпреки това всички източници са поискали да останат анонимни заради страх от отмъщение.

Huawei си партнира с китайската държавна фирма Panda International Information Technology Co., Ltd. по различни проекти, обхващащи поне осем години, става ясно от поръчки, договори и подробни електронни таблици за операции по целия свят. Споразумението затруднявало разпознаването на участието на Huawei.

Електронните таблици са били предоставени на медията от бивш служител на Huawei, който смята, че информацията е от обществен интерес. Други два пакета от документи са споделени от други източници на медията.

В изявление Huawei заяви, че „няма бизнес присъствие" в Северна Корея. Говорителят Джо Кели отказа обаче да разгледа подробно темата, включително дали Huawei е провеждал бизнес там в миналото, пряко или косвено. Той не оспорва автентичността на документите, споделени с компанията, въпреки че отказа да ги провери.

„Huawei е напълно ангажирана да спазва всички приложими закони и разпоредби в страните и регионите, в които работим, включително всички закони и разпоредби за контрол на износа и санкции” на ООН, САЩ и Европейския съюз, се казва в изявлението.

Американското министерство на търговията, което също отказва да коментира твърденията, в момента провежда открито разследване на отношенията между Северна Корея и Huawei. Въпреки това, откакто то започна разследването през 2016 г., не е успяло да ги свърже един с друг.

Huawei вече е в черния списък на юридическите лица на правителството на САЩ, което ѝ забранява да осъществява бизнес с американски компании. Ако новите твърдения срещу Huawei във връзки със Северна Корея бъдат доказани, това би могло да доведе до още по-големи проблеми и наказания за компанията.