Скоро цената на Брент може да достигне 90 долара за барел

Новите регулации в корабоплаването могат да доведат до сериозни повишения в петролните цени, посочват от Bank of America Merrill Lynch

19:00 | 19 май 2019
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Американският кредитор Bank of America Merrill Lynch (BofAML) предупреди, че цената на международния бенчмарк Брент може да достигне 90 долара за барел, тъй като се очаква да бъдат направени съществени промени в регулациите на Международната морска организация (IMО) по отношение на горивата за корабоплаването, както и евентуалното отслабване на долара заради подновената търговска война между САЩ и Китай, пише Джулън Гийгър за Oilprice.

BofAML твърди, че правилата на IMO относно допустимото съдържание на сяра, които ще влязат в сила през 2020 г., биха могли да доведат до скок в търсенето на средни дестилати, тласкайки цените нагоре. За това може да помогне и отслабването на долара поради ескалирането на търговската война между САЩ и Китай.

През февруари BofAML изчисли, че Брент ще се търгува в рамките на 50-70 долара за барел през 2024 г., като цените ще се закотвят около 60 долара за барел, позовавайки се на увеличените доставки на шистов петрол от САЩ и забавянето на растежа при търсенето на петрол.

В по-краткосрочен план банката предвижда, че Брент ще поскъпне до 70 долара за барел, като се вземе под внимание нарушените доставки от Венецуела, Мексико, Иран и ограниченията в добива при Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

През май BofAML предупреди, че петролът може  да поскъпне до 100 долара за барел до края на 2019 г. Тогава, Брент се търгуваше при 77 долара за барел.

В същото време банката заяви, че съществува риск цената на Брент да се понижи до 50 долара за барел, ако търговската война между САЩ И Китай повлияе негативно върху потребителските настроения и доведе до забавяне на икономиката.

„С увеличаването на военното напрежение в Близкия изток и ескалирането на търговската война между САЩ и Китай, ние вярваме, че шансовете за опасно събитие, което да изпрати Брент до въпросните стойности, са по-големи от тези, пазарите в момента виждат“, посочват от BofAML.

Различните прогнозни опции за Брент показват, че има 10% цените да се движат нагоре от 90 долара за барел и само 6% възможност те да се насочат към долната граница от 50 долара за барел.