Британският парламент ще гласува по част от споразумението на Мей за Brexit

Според първоначалния план Великобритания и ЕС трябваше да се разделят днес

08:10 | 29 март 2019
Обновен: 00:49 | 1 юни 2020
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Председателят на Камарата на общините на британския парламент Джон Бъркоу даде зелена светлина за трето гласуване по сделката на премиера Тереза Мей и Брюксел, уреждаща раздялата между Великобритания и Европейския съюз (ЕС), съобщава Investor.bg.

„Предложението на правителството на Мей за трети вот по сделката е ново и съществено различно", заяви Бъркоу, който миналата седмица отхвърли искането на кабинета за трети парламентарен вот с мотива, че британските депутати не могат да гласуват отново по нещо, което вече са отхвърлили.

Сега според предложението на правителството на гласуване в петък ще бъде подложена част от сделката за Brexit, а именно Договорът за излизане от ЕС. Няма да се гласува по Политическата декларация за бъдещите отношения с ЕС, съгласно предложението на правителството.

Сделката на Мей вече получи два наказателни вота от Лондон. Кралството и блока трябваше да се разделят днес, но миналата седмица премиерът се споразумя с лидерите на ЕС за отсрочка до 12-ти април и напускане на блока без споразумение или раздяла до 22-ри май в случай, че парламентът одобри сделката ѝ.