Могерини изключва възможността ЕС да се превърне във военен съюз

Брюксел не смята да създава европейска армия, а да инвестира в сигурността, заяви шефът на европейската дипломация

16:04 | 20 ноември 2018
Федерика Могерини. Снимка: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Федерика Могерини. Снимка: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Европейският съюз няма да се превърне във военен съюз. Това заяви във вторник на пресконференция в Брюксел шефът на европейската дипломация Федерика Могерини, коментирайки възможността за създаване на общоевропейска армия, съобщава ТАСС.

"Европейският съюз няма да се превърне във военен съюз, няма конкуренция с НАТО", каза тя.

По думите на Могерни ЕС не възнамерява да изгражда европейска армия: 

"Ние не изграждаме европейска армия, никой не изгражда европейска армия тук. Ние инвестираме, за да бъдем по-надеждни и по-активни " доставчици" на сигурност в региона и света", добави шефът на дипломацията на ЕС.

Думите на Могерини подкрепи и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, който участва в срещата на министрите на отбраната на 28 страни от ЕС в Брюксел във вторник.

"Винаги съм казвал ясно, че усилията на ЕС в областта на отбраната не трябва да се конкурират с НАТО и дублират функциите на НАТО, защото НАТО остава в основата на сигурността на ЕС", каза той.

Столтенберг също така отбеляза, че приветства усилията на Европейския съюз:

"Приветствам усилията на ЕС в областта на отбраната. Военната мобилност, постоянното структурирано сътрудничество - всичко това може да допълва НАТО и да спомогне за развитието на нови военни способности", добави той.

Френският президент Емануел Макрон на 6 ноември заяви в радио Europe 1, че Европейският съюз трябва да създаде свои собствени обединени въоръжени сили. Той също така изрази мнението, че ЕС трябва да се защити от Китай, Русия и Съединените щати. Неотдавна и германският канцлер Ангела Меркел каза, че ЕС трябва да работи за създаването на единна армия на общността, посочва още ТАСС.