Спад на германския износ за втори пореден месец през август

По данни на федералната статистика Destatis германският експорт е редуциран през август с 0,1% спрямо юли, когато се сви с 0,8%

12:52 | 9 октомври 2018
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Германският износ отбеляза неочакван спад за втори пореден месец, което е нова индикация, че търговският конфликт между Китай и САЩ, както и забавящото се индустриално производство нанасят вреда на потреблението зад граница на стоки с немски производство, пише БНР.

Според федералната статистика Destatis германският се понижи през август с 0,1% спрямо юли, когато се сви с 0,8%, докато осреднените прогнози на финансовите пазари бяха за ръст от 0,3% на сто. Нужно е да се вземе под внимание, че влошаването на германския износ през авуст е факт въпреки отслабването на еврото спрямо щатския долар. Това на теория би следвало да направи произведените в Германия стоки по-конкурентни на американските и на стоките от други региони, чиито валути с движат в комбинация със „зелените пари“. Към средата на август еврото се търгуваше около 1,1400 долара спрямо нива около 1,25 долара в началото на февруари.