Президентите на Иран, Русия и Турция започнаха разговори в Техеран за съдбата на Идлиб

По-късно днес Съветът за сигурност на ООН също се събира по искане на Вашингтон, за да обсъди ситуацията в Сирия

15:00 | 7 септември 2018
Обновен: 16:14 | 7 септември 2018
Президентът на Русия Владимир Путин и президентът на Иран Хасан Рухани по време на форум на страните износителки на газ, 23.11.2015. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Президентът на Русия Владимир Путин и президентът на Иран Хасан Рухани по време на форум на страните износителки на газ, 23.11.2015. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Президентите на Иран, Русия и Турция започнаха днес разговори в Техеран, на които се очаква да бъде решена съдбата на сирийската провинция Идлиб на фона на опасения за употреба на химическо оръжие и хуманитарна катастрофа в последния бунтовнически бастион, предаде БНР, позовавайки се на AFP. 

Хасан Рохани, Владимир Путин и Реджеп Ердоган показаха различни позиции във встъпителните си слова преди разговорите, след които се очаква режимът в Дамаск да започне военна офанзива срещу бунтовниците.

Турция, която дълго време подкрепяше бунтовници в Сирия, се опасява, че настъпление може да предизвика бежанска вълна към територията ѝ.

Но Русия и Иран се заричат за изкоренят „терористите“, а сирийският президент Башар Асад е решен да си върне контрола върху цялата страна.

Осем водещи хуманитарни агенции предупредиха по-рано днес, че „още веднъж най-уязвимите ще са тези, които ще платят най-висока цена“. Те призоваха световните лидери „спешно да работят съвместно, за да се избегне ужасяващ сценарий“.

Разговорите в Техеран може да прецизират мащаба и графикът на офанзивата срещу бунтовниците в Идлиб, за която ООН смята, че може да причини разселването на 800 000 души.

По-късно днес Съветът за сигурност на ООН се събира по искане на Вашингтон, за да обсъди Идлиб.