Северна Корея е потвърдила готовността за денуклеаризация

Вашингтон и Пхенян вече работят над среща между Тръмп и Ким-Чен ун

22:16 | 8 април 2018
Обновен: 22:16 | 8 април 2018
Снимка: Jean Chung/Bloomberg
Снимка: Jean Chung/Bloomberg

Северна Корея е заявила пред САЩ, че Ким-Чен ун е готов да обсъди денуклеаризацията на Корейския полуостров, като изчиства по този начин пътя за среща на високо равнище между севернокорейския лидер и президента на САЩ Доналд Тръмп, пише Wall Street Journal, като се позовава на американски представители.

Американските официални източници не поясняват кога и как е била предоставена тази заявка, но представители на САЩ и Северна Корея са в контакт по темата.

„САЩ потвърдиха, че Ким-Чен ун е готов да обсъди денуклеаризацията на Корейския полуостров", заяви в неделя служител на администрацията на Тръмп.

CNN съобщи в събота, че САЩ и Северна Корея провеждат тайни, директни разговори, за да се подготвят за срещата на високо равнище. Тази дейност е ръководена от директора на Централното разузнавателно управление Майк Помпео, който може да стане държавен секретар по-късно. Помпео, чието изслушване пред комисията по външни отношения на Сената е насрочено за 12 април, бе избран за поста, след като Тръмп уволни Рекс Тилерсън от поста му на водещ дипломат на САЩ. Служители от САЩ и Северна Корея са разговаряли повече от веднъж и дори са се срещнали в трета страна, предаде още CNN. Говорител на Държавния департамент отказа да коментира темата.

Надеждите за пробив, който може да сложи край на повече от шест десетилетия на враждебност на Корейския полуостров, се появиха през миналия месец, когато южнокорейският съветник по националната сигурност Чун Ю-йонг заяви пред Белия дом, че Северна Корея е готова да се ангажира с преговори за прекратяване на ядрената програма на корейския полуостров и ще се въздържа от ядрени и ракетни тестове.

В продължение на седмици обаче представителите на САЩ нямаха нова информация от севернокорейците, което породи опасения, че южнокорейското правителство, което се стреми да намали напрежението на полуострова, може да е преувеличило желанието на Пхенян да постави на масата за преговори своята ядрена програма.

Уверението от Северна Корея обаче не означава, че разговорите непременно ще се увенчаят с успех. Пхенян посочва, че напредъкът следва да се осъществява по фази, синхронизирани с дипломатически и икономически отстъпки от страна на САЩ.