Руските приходи от петрол спадат до 4-месечно дъно, тъй като износът намалява

Печалбите на страната от износ на петрол скочиха с почти 23% спрямо предходната година

13:14 | 11 юли 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Приходите на Русия от износ на петрол паднаха до най-ниското ниво от февруари на фона на малко по-ниски обеми на доставки, според Международната агенция по енергетика.

Страната е спечелила 16,7 милиарда долара от износ на петрол през юни, което е спад от 1,2% спрямо предходния месец, каза базираната в Париж агенция в своя месечен доклад, публикуван в четвъртък. Въпреки това печалбите на страната от износ на петрол скочиха с почти 23% спрямо предходната година.

Спадът на месечните приходи дойде, тъй като руският износ на суров петрол и петролни продукти през юни падна до 7,6 милиона барела на ден от 7,7 милиона барела на ден предходния месец, показват данните на МАЕ.

Среднопретеглената цена на руския суров петрол през юни леко се повиши до 70,39 долара за барел от 70,05 долара през май, но по-високите цени не компенсираха по-ниските експортни потоци. Средно руските барели продължиха да се търгуват доста над тавана на цената от 60 долара, наложен от Г-7 в отговор на инвазията на Кремъл в Украйна.

Петролната индустрия е ключов източник на приходи за руския бюджет, обременен с по-високи военни и социални разходи на фона на инвазията в Украйна, която вече е в третата си година.

Но постоянният спад в обемите на приходите от износ на петрол на Русия, който продължава от март, според оценката на МАЕ, не е сигнал за цялостен по-нисък поток на пари в хазната на Кремъл.

Петролните данъци на Русия, които генерират приходи за бюджета, се основават главно на обемите на производство на суров петрол, цената на националните барели и обменния курс на рублата към долара. Приходите могат да варират значително от месец на месец, отчасти отразявайки графика за някои фискални плащания.

През юни данъците върху петрола донесоха около 6,7 милиарда долара в руския бюджет, почти 50% повече, отколкото преди година, според данни на Министерството на финансите. В сравнение с май приходите са намалели с 6,6% поради по-ниските цени на Urals, ключовата експортна смес на Русия.