Премиерът на Китай предупреждава, че откъсването ще доведе до "разрушителна спирала"

Коментарите на Ли идват ден след като китайският лидер Си Дзинпин призова Китай да засили иновациите, тъй като други държави доминират в някои ключови технологии

09:30 | 25 юни 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайският премиер Ли Цян предупреди за негативните последици за света, ако държавите се раздалечат икономически, като същевременно отвърна на критиките, че индустриалната политика на страната му е довела до свръхкапацитет.

"Регресивните действия на разделяне" само ще "въвлекат света в разрушителна спирала, където ожесточената конкуренция за по-голямо парче завършва с намаляващ пай", заяви Ли на срещата на Световния икономически форум във вторник в североизточния град Далян. "Това е нещо, което не искаме да виждаме."

Ли също така защити страната си от твърденията, че тя прави дъмпинг на евтини стоки в света, като изтъкна нейните постижения в областта на науката и технологиите за изграждането на "широка сцена за предприятията да се стремят към иновации и да подобряват своите продукти".  

"Изследването не трябва да се разглежда като игра с нулев резултат", добави той.

Забележките последваха стъпката на Канада да ограничи вноса на електромобили, произведени в Китай, с което се присъедини към администрацията на Байдън по отношение на търговията. Европейският съюз също планира да увеличи митата за електромобилите.

Според запознати с дискусиите, Китай е предложил да има ползи за Германия, ако ЕС се откаже от плана си, като намали съществуващите тарифи за автомобили с големи двигатели в замяна на отпадането на планираните такси за електромобили.

Коментарите на Ли идват ден след като китайският лидер Си Дзинпин призова Китай да засили иновациите, тъй като други държави доминират в някои ключови технологии - забележки, които подчертават ескалиращата конфронтация на страната му със САЩ по отношение на полупроводниците.

В речта си на национална научна конференция Си посочи "тесните места и ограниченията в области като интегралните схеми, промишлените металорежещи машини, основния софтуер, съвременните материали" и др.

Ли също така изрази оптимизъм по отношение на китайската икономика, въпреки продължителния спад на пазара на недвижими имоти, слабото потребителско доверие и нарастващия дълг на местните власти.

"Ние сме уверени и способни да постигнем целта за растеж от около 5% за тази година", каза той, позовавайки се на целта, която обяви при представянето на доклада за работата на правителството през март. Китай ще приеме комбинация от мерки, включително фискална политика и финансови средства, за да стимулира икономиката си, добави той.

Срещата на Световния икономически форум, известна като "летния Давос", привлече световни бизнесмени и световни лидери, включително полския президент Анджей Дуда и виетнамския министър-председател Фам Мин Чин, които също говориха на форума.

Тя се провежда преди голямото заседание на управляващата комунистическа партия през юли, на което може да бъдат представени реформи, които да дадат тласък на бавно развиващата се икономика.