Хазартната игра на Макрон с изборите връща кошмара от Брекзит в Европа

Опасностите във Франция са първата тема на всеки разговор в Брюксел в момента. Тези страхове резонират и на финансовите пазари

19:00 | 15 юни 2024
Автор: Уилям Хоробин, Алберто Нардели, Алесандра Милячо
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Решението на Еманюел Макрон да свика предсрочни избори във Франция върна на европейските служители неприятните спомени от Брекзит.

Веднага след като Макрон обяви решението си, двама веднага го сравниха с бившия премиер на Обединеното кралство Дейвид Камерън, който свика и загуби референдум за членство в Европейския съюз през 2016 г.

И двамата мъже бяха уверени фигури на власт под обсада от популистката десница, които насрочиха рисковано и ненужно гласуване, залагайки, че това ще разреши вътрешните им проблеми. Страната на френския президент дори повтаряше елементи от реториката на Камерън през първата седмица от кампанията.

Финансовият министър Бруно льо Мер прогнозира финансова криза, ако крайнодясната партия на Марин льо Пен успее да изпълни програмата си. Въпреки че той спомена името на един от краткотрайните наследници на Камерън в предупреждението за икономически хаос, тази стратегия прилича на това, което стана известно като собствения „Проект страх“ на Камерън по време на кампанията за Брекзит.

Представители на ЕС прекараха голяма част от последното десетилетие, занимавайки се с последиците от вота в Обединеното кралство. Но пълна криза във Франция може в крайна сметка да представлява по-сериозна заплаха за блока, тъй като ще удари сърцето на еврозоната.

Опасностите във Франция са първата тема на всеки разговор в Брюксел в момента, каза един дипломат.

Тези страхове резонират и на финансовите пазари. Премията, която инвеститорите изискват, за да притежават 10-годишни френски държавни облигации, току-що отбеляза най-големия седмичен скок в историята, докато френските акции са загубили около 210 милиарда долара пазарна капитализация за същия период.

Гласуването на Великобритания за напускане на ЕС предизвика финансови трусове, които продължиха с години, като инвеститорите поискаха така наречената премия за Брекзит, за да задържат активите на Обединеното кралство.

„Пазарите вече демонстрираха чувствителност към политическата ситуация във Франция. Голямото дългово бреме прави Франция уязвима към промени в настроенията на инвеститорите и има ясна опасност спредовете да се разширят допълнително, ако изборите предизвикат голяма промяна в посоката на политиката", коментира Елеонора Мавроейди от Bloomberg Economics.
 
Предизборният екип на Макрон не вярва, че уроците от Брекзит се отнасят за тях, според човек, запознат с техните дискусии. Вместо това те смятат, че съсредоточаването върху икономическите рискове на проекта на Льо Пен е начинът да се засили тяхната подкрепа, каза човекът, твърдейки, че разпродажбата на пазара е ясна демонстрация на рисковете.

„Политици като Дейвид Камерън в Обединеното кралство може да са в състояние да кажат нещо или две за това как подобни хазартни игри имат навика да ви избухват в лицето“, каза Марк Даудинг, главен инвестиционен директор в RBC BlueBay Asset Management.

Сътресенията на пазара също събуждат неприятни спомени от кризата в еврозоната, при която отделни членове като Ирландия, Испания и най-вече Гърция, бяха избягвани от инвеститорите в облигации заради нестабилните им публични финанси.

Италия, най-задлъжнялата нация в ЕС след Гърция, може да бъде следващата страна, която ще попадне под лупа, ако инвеститорите започнат да намаляват притежанията си от европейски държавни облигации. Рисковата премия по италианския дълг също скочи тази седмица в резултат на проблемите във Франция.

Един италиански служител каза, че политиците в Рим наблюдават ситуацията със загриженост и че ако разпродажбите във Франция продължат, това може да подложи на изпитание решимостта на Европейската централна банка да се намеси. Засега служители на ЕЦБ не виждат причина за тревога и не са обсъждали възможността за използване на техните кризисни инструменти, според хора, които познават тяхното мислене.

Световните лидери на срещата на върха на Г-7 в Италия също бяха озадачени от решението на Макрон, като дипломатите поставиха под въпрос логиката на пътя, който те описаха като ненужно рискован.

Франция ще бъде подложена на допълнително внимание следващата седмица, тъй като се очаква политическите сътресения в страната да бъдат обсъдени на вечеря на лидерите на ЕС в понеделник, според хора, запознати с планирането на тази среща. Колегите лидери на ЕС ще търсят обяснения от Макрон как възнамерява да възстанови контрола и също така да намали бюджетния дефицит.

Очаква се Европейската комисия да започне процеса на официално порицание на Франция за бюджетния ѝ дефицит в сряда, ход, който вероятно ще изостри напрежението в страната, където съперниците на Макрон отдясно и отляво се опитват да се възползват от разочарованието на избирателите от ЕС.

Говорейки пред репортери точно преди да напусне Г-7 в петък, френският президент описа икономическите предложения на двете страни пред избирателите като „непоследователни“.

Екипът на Льо Пен все още не е предоставил пълни подробности за своята икономическа програма, но заяви, че ще намали данъците върху продажбите на горива и енергия на цена от около 20 милиарда евро .

„Разходната част е това, което е спешно в момента“, каза Джордан Бардела, потенциалният кандидат на Льо Пен за министър-председател, в коментари, излъчени по BFMTV в петък. „Мярката, разбира се, ще бъде компенсирана и ние търсим начини да направим спестявания.“

Редовният бизнес в ЕС вече е нарушен от сътресенията. Льо Мер трябваше да се срещне с колегите си от Германия и Полша следващата седмица, но това беше отменено по искане на Франция, тъй като Льо Мер трябва да се съсредоточи върху вътрешната ситуация, казаха европейски служители. Френското финансово министерство не отговори веднага на искане за коментар.

„Макрон е движеща сила към по-голяма интеграция в ЕС и затова неговата слабост също отвлича вниманието от тази програма“, каза Даудинг. „Реалността е, че Макрон в момента е много непопулярен.