Петролът поскъпва след седмична загуба, като фокусът се насочва към Фед

Brent се търгува близо до 80 долара за барел, след като загуби 2,5% миналата седмица

09:40 | 10 юни 2024
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола се повиши след седмичен спад, като пазарът все още усвоява решението на ОПЕК+ да възстанови доставките, докато търговците очакват набор от доклади на индустрията и решение на Федералния резерв относно лихвените проценти.

Сортът Brent се търгува близо до 80 долара за барел, след като загуби 2,5% миналата седмица, тъй като алгоритмичната търговия засили спадовете след съобщението на алианса, че ще започне да връща повече доставки от третото тримесечие. West Texas Intermediate беше близо до $76.

Търговците ще следят месечниte доклади от ОПЕК и Международната агенция по енергетика, очаквани във вторник и сряда, които ще хвърлят светлина върху сектора. Федералният резерв също ще публикува решението си за лихвените проценти в средата на седмицата. Силните икономически данни и упорито високата инфлация накараха пазарът да намали залозите, че Фед се доближава до дългоочакваните по-ниски разходи по заеми.

„Инвеститорите, които реагираха прекомерно на съобщението на ОПЕК миналата седмица, се опитват да разберат възможността допълнителни барели да не влязат в глобалните доставки“, каза Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор в брокерската компания Phillip Nova Pte. Все пак макроикономическата перспектива е основната в съзнанието на търговците, с нарастващи опасения, че лихвите на Фед ще останат високи, каза тя.

След като обявяването на ОПЕК+ за обрат при съкращенията на добива доведе до спад на цените, служители подчертаха, че увеличението на предлагането винаги е било временно и може да бъде спряно.

Суровият петрол се понижава от началото на април поради отслабване на перспективите за търсене, като финансовите мениджъри намалиха нетните дълги позиции за сорта Brent с най-много в данни от 2011 г. досега. Нетните очаквания за американския еталон WTI също се понижиха.

Все пак има джобове на сила на някои продуктови пазари, включително на реактивно гориво, където възстановяването на въздушния транспорт до нивата преди Covid стимулира възобновяване.

Геополитиката остана на фокус. Напрежението кипи в Близкия изток, след като Израел освободи четирима заложници при операция в Газа, част от нападение, при което бяха убити повече от 200 палестинци, според управляваната от "Хамас" правителствена медийна служба. А в Европа крайнодесните партии спечелиха позиции на изборите за Европейски парламент.