Русия задържа заместник-началник на генералния щаб на армията заради подкупи

През последния месец в Русия бяха арестувани няколко високопоставени военни, включително заместник-министър на отбраната и бившият командир на 58-а армия в Украйна

13:24 | 23 май 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия задържа заместник-началника на армията генерал Вадим Шамарин по обвинения в корупция, последното от поредица дела срещу служители на Министерството на отбраната, докато войната в Украйна продължава.

Генерал Вадим Шамарин, заместник-началник на руския генерален щаб и началник на неговата главна дирекция по комуникациите, беше задържан за два месеца от военен съд в Москва по обвинение в получаване на подкуп в особено големи размери, предаде държавната агенция ТАСС в четвъртък.

Случаят следва задържането миналата седмица на бившия началник на руската 58-ма армия в Украйна, генерал-майор Иван Попов, по обвинения в измама. Заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов беше задържан по обвинение за подкуп миналия месец, а началникът на отдела по персонала на министерството беше задържан миналата седмица по дело за подкуп.

Президентът Владимир Путин смени дългогодишния министър на отбраната Сергей Шойгу с бившия първи вицепремиер Андрей Белоусов при промяна на служителите по сигурността този месец. Той каза, че ключовата задача на Белоусов е да подобри ефективността на разходите на Русия за отбрана на бойното поле.

Шамарин заема поста си от 2021 г. Служи в свързочните структури на армията от 1992 г., като се издига от командир на взвод за дистанционно управление в радиоцентър до началник на комуникационен център в свързочна бригада на Далекоизточния военен окръг. Награден е с орден "За заслуги към отечеството" II степен.

Източници на Financial Times твърдят, че всичко това се случва по лична заповед на руския президент Владимир Путин, решил да отслаби Шойгу, чиито позиции се засилиха след смъртта на шефа на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин. Те казват, че Путин остава притеснен да не би някоя фракция от неговия елит да придобие твърде голямо влияние, като същевременно корупцията "не го вълнува особено".