Акциите на Tesla са в "ничия земя" след 43% погром преди отчета за тримесечието

Спадът повиши риска всяко разочарование от отчета за печалбите във вторник или конферентния разговор на Мъск да има негативен лавинообразен ефект

19:30 | 23 април 2024
Автор: Еша Дей
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Известно е, че Илон Мъск предизвиква статуквото - и точно това е, от което инвеститорите на Tesla Inc. се притесняват в момента.

Акциите на компанията претърпяват най-дългата криза от края на 2022 г., като цената им падна с близо 19% през последните седем дни, на фона на съмнения относно бизнес стратегията ѝ, докато продажбите на електрически превозни средства намаляват.

Последното притеснение? Мъск, главният изпълнителен директор на Tesla, ще обяви плановете си във вторник да спре пускането на по-евтин модел и да се съсредоточи върху разработването на напълно самоуправляващо се превозно средство - проект, който ще се изправи пред значителни регулаторни и търговски пречки.

Това ще отбележи сериозна промяна спрямо това, което анализаторите очакваха, и ще остави компанията без краткосрочен катализатор за растеж, точно когато се очаква да отчете първия тримесечен спад на продажбите откакто пандемията удари през 2020 г.

„Допреди няколко седмици най-важната статистика в резултата за първото тримесечие бяха фундаментите на продажбите на автомобили на Tesla, като компанията беше изправена пред изключително предизвикателна ситуация на фона на рязко прекъсване на доставките, риск от липса на растеж на обема през 2024 г. и допълнителен натиск върху маржовете“, каза анализаторът на Barclays Plc Дан Леви, който поддържа еквивалента на неутрален рейтинг към акциите.

Леви каза, че оттогава тези въпроси са отстъпили на заден план пред по-голям проблем: "завой в инвестиционната теза".

Подобни опасения доведоха до спад на акциите с близо 43% досега тази година до $142,05, което е 15-месечно дъно. Това е второто най-лошо представяне в S&P 500, като изостава само от Globe Life Inc., застрахователна компания, атакувана от продавачи на къси позиции.

Спадът повиши риска всяко разочарование от отчета за приходите във вторник или конферентния разговор на Мъск да има негативен лавинообразен ефект, според технически анализатори, които анализират движенията в цените на акциите, за да прогнозират бъдещия им път. За тях спадът под $150 вече е преминал ключово ниво на поддръжка.

„Акциите вече са в ничия земя, с огромно пространство между сегашното ниво и спад под $100“, каза Тод Сон, ETF и технически стратег в Strategas Securities.

Мъск вече каза, че компанията ще представи т. нар. "роботакси" през август, но не е изяснил плановете за по-евтиното превозно средство. Възможно е Tesla само да забави производството на по-евтиния автомобил, вместо да го спре напълно.

Но опасенията относно стратегията на Tesla изострят нервността на инвеститорите в момент, когато компанията вече се бори със забавяне на растежа, изтъняване на маржовете и продажбите. Доставките на превозни средства за първото тримесечие, които бяха обявени в началото на този месец, изостанаха от прогнозите на анализаторите с най-голямата стойност от поне седем години.

През последните 12 месеца очакванията за печалбата за първото тримесечие бяха намалени до 52 цента на акция, половината от това, което някога се очакваше. Прогнозата за приходите – сега около 22,3 милиарда долара – е била намалена с 22% през това време, според данни, събрани от Bloomberg, докато очакваният свободен паричен поток се е понижил със 70% до около 654 милиона долара.

Ето защо цената на акциите на Tesla все още изглежда висока, по някои показатели, въпреки неотдавнашния спад: с почти 47 пъти прогнозната печалба, тя е значително по-скъпа от всеки друг член на така наречената "Великолепна седморка" на технологичните акции.

От друга страна, негативните настроения поставиха относително ниска летва, създавайки потенциал за възстановяване.

„Потокът от новини и психологията около Tesla станаха толкова негативни, че някакъв малък проблем вече влиза в цената“, каза Стив Сосник, главен стратег в Interactive Brokers LLC.

Но това обикновено не е така. Акциите на Tesla паднаха с поне 9% в деня след отчетите през последните четири тримесечни, а търговията с опции предполага очаквания за 8% движение в двете посоки след данните от вторник.

Търсенето на краткосрочни путове, изплащащи се при спад от 10%, скочи до най-високата си премия спрямо еквивалентни обаждания от ноември. Това сигнализира, че инвеститорите плащат повече за защита в случай на спад на акциите, за разлика от опциите, които се позиционират за печалби.

„Отчетите са толкова важни“, каза Сосник. „Ако той бъде крайно разочароващ, тогава вероятно следващата спирка е 100 долара.“