Украйна се радва на помощта на САЩ, докато Киев се опитва да обърне военните си неуспехи

Това е добра новина от САЩ за укрепване на бойния дух на военните, още преди да е дошла помощта

15:02 | 21 април 2024
Обновен: 15:04 | 21 април 2024
Автор: Дарина Краснолуцка
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украинските власти ликуваха при одобрението в Камарата на представителите на САЩ на помощ в размер на повече от 60 млрд. долара, въпреки че фокусът се измества върху това колко бързо помощта може да стигне до фронтовата линия и как пакетът ще промени съдбата на Киев. 

За украинските сили, намиращи се във все по-несигурно положение след шест месеца чакане, приемането на военната и икономическата помощ е сладко-горчив момент. Откакто президентът на САЩ Джо Байдън предложи помощта, армията на Киев е все по-затруднена, тъй като запасите от боеприпаси пресъхват, а силите на Кремъл налагат своето предимство на бойното поле. 

Американското законодателство вероятно ще стигне до бюрото на Байдън тази седмица, след като Сенатът разгледа пакета във вторник. Камарата на представителите, която беше в застой в продължение на месеци, тъй като републиканците искаха отстъпки по отношение на миграцията, го одобри късно в събота с двупартиен вот 311 на 112 гласа. 

"Оценяваме всеки знак на подкрепа за нашата страна и нейната независимост, народ и начин на живот, които Русия се опитва да погребе под руините", заяви украинският президент Володимир Зеленски в пост в социалната платформа X малко след приемането му. "Америка демонстрира своето лидерство още от първите дни на тази война".

"Днес получихме очакваното решение за пакета от американски помощи, за който отдавна се борихме. И то много важно. Нашите воини на фронтовата линия, както и нашите градове и села, страдащи от руския терор, ще го усетят", Владимир Зеленски, 20 април 2024 г.

Но дали дългоочакваната помощ предвещава промяна в съдбата на бойното поле, е друг въпрос. Засилените ракетни атаки и нападенията с дронове, наредени от Москва, унищожиха част от инфраструктурата за производство на електроенергия в Украйна и разрушиха жилищни сгради в центровете на градовете, увеличавайки броя на жертвите сред цивилното население на разкъсваната от войната страна.  

Министерството на отбраната на САЩ ще може да изпрати оръжия за Украйна "много бързо", в рамките на няколко дни, след като законопроектът за помощта преодолее последната пречка, заяви говорителят на Пентагона Пат Райдър. Оксана Маркарова, посланик на Украйна в САЩ, заяви в петък, че логистиката на доставките е била в ход много преди приемането на помощта. 

"Пентагонът и нашето министерство на отбраната не са спирали да работят ежедневно заедно по намирането на оръжия, идентифицирането им и такива пакети се подготвят", заяви Маркарова пред украинската телевизия.  

Болезненият недостиг на оръжия и жива сила по протежение на 1200-километровия фронт и острата нужда от системи за противовъздушна отбрана доближиха бойните сили на Украйна до точката на пречупване, повишавайки риска от руски пробив. Русия също така засили бомбардировките си на Харков, втория по големина град в Украйна, което украински и западни официални лица смятат за опит да принудят евакуацията на града, намиращ се на по-малко от час път с кола от руската граница. 

"Сериозни щети"
Според анализатори от базирания в САЩ Институт за изследване на войната, дори ако американските материали се придвижат бързо, транспортната логистика вероятно ще означава, че новата помощ "няма да започне да влияе на ситуацията на фронтовата линия в продължение на няколко седмици". 

"Следователно през това време ситуацията на фронтовата линия вероятно ще продължи да се влошава, особено ако руските сили увеличат атаките си, за да се възползват от ограничения прозорец преди пристигането на новата американска помощ", казват анализаторите. 

Силите на руския президент Владимир Путин, стремейки се да се възползват от увеличаващата се разлика в доставките на боеприпаси, увеличиха огневата си мощ по целия фронт и постигнаха незначителни успехи след превземането на източния град Авдийвка през февруари. 

Войските на Кремъл се опитват да завземат стратегически ключови места, като град Часив Яр, западно от Бахмут в Донецка област в Украйна, тъй като сега те превъзхождат украинската армия в артилерийско отношение 10 към 1 на бойното поле. 

"На украинците са нанесени сериозни щети, а въоръжените им сили са по-слаби, отколкото биха били в противен случай", пише Филипс О'Брайън, професор по стратегически изследвания в университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия, след гласуването в Камарата на представителите на САЩ. "Поне сега обаче, с голямото вливане на американска помощ, украинците би трябвало да могат да стабилизират линията" и да се върнат към "форма на активна отбрана". 

За разлика от преди една година, когато по-топлото време донесе надежди за втора лятна офанзива на добре въоръжените украински сили, провалът на тази кампания и намаляващата помощ от съюзниците помрачиха общественото настроение. 

"Това е добра новина от САЩ за укрепване на бойния дух на военните, още преди да е дошла помощта", заяви украински артилерист, който се представи само като Тарас, преди гласуването в Конгреса. 

"Но ако тя беше пристигнала по-рано, контраофанзивата на Украйна можеше да се развие много по-добре и загубите ни можеше да са по-малки", добави Тарас, младши сержант.