Байдън и Си разговаряха за рисковете, свързани с AI, Русия и фентанила

Китайските държавни медии акцентираха върху коментарите на Си към Байдън, като го цитираха да казва: "Не се отклонявайте, не създавайте проблеми и не преминавайте границата"

09:45 | 3 април 2024
Обновен: 10:35 | 3 април 2024
Автор: Мишел Джамриско, Дженифър Джейкъбс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Президентът на САЩ Джо Байдън и китайският лидер Си Дзинпин разговаряха по телефона във вторник - първата им комуникация на четири очи след срещата им в Калифорния през ноември миналата година.

Лидерите на двете най-големи икономики в света успяха да запазят привидна дипломатическа стабилност въпреки дълбоките взаимни подозрения между страните им и докато правителствата им осъществяват контрол върху износа, санкции и мита. Същевременно те потърсиха общи позиции по въпроси, включващи рисковете, породени от изкуствения интелект, и борбата с незаконните наркотици като фентанила.

Разговорът беше внимателно организиран, двете страни направиха изявления, в които го нарекоха "откровен и конструктивен", и заявиха, че са обсъдили изкуствения интелект, военното сътрудничество, изменението на климата и усилията за борба с трафика на наркотици, наред с други теми.

Байдън изрази загриженост относно "подкрепата на Китай за руската отбранителна индустриална база", според американското резюме на разговора. Байдън също така е подчертал значението на върховенството на закона и свободата на корабоплаването в Южнокитайско море, се посочва в съобщението.

Белият дом също така намекна за предстоящото решение за митата, като заяви, че Байдън е повдигнал въпроса за "несправедливите търговски политики и непазарните икономически практики" на Китай и "подчерта, че Съединените щати ще продължат да предприемат необходимите действия, за да предотвратят използването на напреднали американски технологии за подкопаване на националната ни сигурност, без да ограничават неоправдано търговията и инвестициите".

По време на разговора на лидерите не е ставало дума конкретно за преразглеждането на митата, заяви говорителят на Белия дом Джон Кърби във вторник след разговора. Байдън и Си обсъдиха бъдещето на притежаваната от Китай социална медийна платформа TikTok, за която президентът на САЩ се опитва да наложи продажба поради опасения за сигурността на данните.

В изявлението на Си по подобен начин бяха очертани комуникацията между военните, изменението на климата, изкуствения интелект и трафика на наркотици. Но Си изрази загриженост по отношение на "няколко негативни фактора", въпреки че отношенията между двете най-големи икономики в света се стабилизират. 

Си нарече "безкрайни" ограниченията и санкциите на САЩ върху китайския технологичен сектор, като заяви, че тези стъпки създават рискове, вместо да ги намаляват. Той също така окачестви всяко потенциално участие на САЩ в подкрепа на тайванския опит за независимост като "червена линия".

Китайските държавни медии акцентираха върху коментарите на Си към Байдън, като го цитираха да казва: "Не се отклонявайте, не създавайте проблеми и не преминавайте границата".

Още разговори
През ноември двамата лидери се споразумяха да общуват по-редовно, тъй като от предишните им разговори на четири очи беше изминала една година. Отношенията достигнаха най-ниската си точка миналата година след полета на китайски балон над САЩ. Байдън води кампания за преизбиране срещу Доналд Тръмп, който започна търговска война срещу Китай след първото си встъпване в длъжност и предлага 60% мито върху целия китайски внос, ако се върне на власт.

САЩ обмислят окончателно решение относно преразглеждането на митата срещу Китай, което се очаква да наложи някои нови налози, включително върху свързани превозни средства. Белият дом не е съобщил кога ще направи съобщението си за митата.

Си се опитва да поддържа ниско напрежение, тъй като се стреми да съживи изпитващата затруднения икономика, като миналата седмица проведе среща в последния момент с американски бизнес лидери в Пекин, включително със Стивън Шварцман от Blackstone Inc. и Кристиано Амон от Qualcomm Inc. Китайският президент заяви пред групата, че китайската икономика не е достигнала своя връх, като същевременно призова американските компании да инвестират в страната му, заявявайки, че не вижда необходимост Вашингтон и Пекин да се разделят, съобщи Bloomberg миналата седмица.

Американската страна е подготвила списък с други двустранни и международни въпроси, които Байдън да обсъди със Си: киберсигурността и необходимостта САЩ да предотвратят подкопаването на националната сигурност от страна на модерните технологии; опасенията относно автономията на Хонконг; призив към Китай да освободи американците, които са задържани неправомерно или са със забрана за напускане на страната; и опасенията относно потенциалната китайска намеса в изборите в САЩ през 2024 г.

Посещение на Йелън 
Плановете за разговор между Байдън и Си бяха ускорени, когато съветникът по националната сигурност Джейк Съливан се срещна в края на януари със своя колега, китайския външен министър Ван И, в Банкок. Според високопоставен американски служител в близките дни се очаква министърът на финансите Джанет Йелън да посети Пекин, а държавният секретар Антъни Блинкен планира да я последва през следващите седмици.

Йелън ще прекара два дни в южния търговски и производствен център Гуанджоу, започвайки от 5 април, преди да се отправи към Пекин за още два дни разговори, съобщи Министерството на финансите във вторник.

През последните месеци администрацията на Байдън въведе редица мерки, предназначени да противодействат на Китай. Те включват мащабна заповед за сигурността на данните, която цели да прекъсне транзакциите с изключително чувствителни лични данни на американците от проблемни държави; разследване на Министерството на търговията, което може да доведе до ограничения върху вноса на китайски електромобили; и заповед за засилване на киберсигурността и намаляване на риска от кранове китайско производство в американските пристанища.

Белият дом обаче отбеляза някои успехи в сътрудничеството с Китай, откакто лидерите се срещнаха лично в кулоарите на срещите на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество. 

Вашингтон създаде работна група за борба с наркотиците с Пекин, която започна да заседава по-рано тази година, възстановяване на комуникациите между военните и нов диалог за това как да се управляват рисковете от изкуствения интелект. Срещите по въпросите на ИИ ще започнат през следващите седмици, заяви служителят пред репортери.

Миналия месец Организацията на обединените нации одобри подкрепена от САЩ резолюция относно ИИ, подкрепена съвместно от над 110 държави, включително Китай и Индия. Необвързващата мярка насърчава членовете да подкрепят "отговорното и приобщаващо" развитие на ИИ чрез вътрешни разпоредби и управление.