САЩ: Милиони американци са засегнати от 14-годишна хакерска операция на Китай

Седем китайски граждани са обвинени в провеждането на широкомащабна кампания за кибератаки. Те са обвинени във връзки с хакерска операция, която е продължила 14 години.

10:10 | 26 март 2024
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Онлайн акаунти на милиони американци са попаднали в "зловещ" китайски хакерски заговор, насочен срещу американски служители, съобщиха в понеделник Министерството на правосъдието и ФБР. Седем китайски граждани са обвинени в провеждането на широкомащабна кампания за кибератаки.

Те са обвинени във връзки с хакерска операция, която е продължила 14 години. Държавният департамент на САЩ обяви награда в размер до 10 млн. долара за информация за седемте мъже.

Министерството на правосъдието заяви, че хакерите са били насочени към американски и чуждестранни критици на Китай, компании и политици.
Твърди се, че седемте мъже са изпратили над 10 000 "злонамерени имейли, които са засегнали хиляди жертви на няколко континента", в рамките на това, което министерството на правосъдието нарече "плодотворна глобална хакерска операция", подкрепена от китайското правителство.

"Днешното съобщение разкрива непрекъснатите и нагли усилия на Китай да подкопае киберсигурността на нашата страна и да се насочи към американците и нашите иновации", заяви директорът на ФБР Кристофър Рей.

"Докато Китай продължава да атакува САЩ и нашите партньори, ФБР ще продължи да изпраща ясно послание, че кибершпионажът няма да бъде толериран, и ние неуморно ще преследваме онези, които заплашват сигурността и просперитета на нашата нация", добави той.

Малко по-рано правителството на Обединеното кралство също обвини Китай, че е отговорен за "злонамерени киберкампании", насочени срещу избирателната комисия и политици в страната.

Дипломатите от китайското посолство в Лондон заявиха, че "категорично се противопоставят" на обвиненията, като ги нарекоха "напълно измислени и злонамерени клевети".

Правителството на Нова Зеландия също заяви, че парламентът ѝ е бил обект на атаки от страна на подкрепяни от Китай хакери, съобщи New Zealand Herald.
Говорител на китайското посолство във Вашингтон заяви, че "без валидни доказателства съответните държави са направили необосновано заключение" и "са отправили неоснователни обвинения".

В обвинителния срещу седемте китайци, американските прокурори заявиха, че действията им са довели до потвърдено или потенциално компрометиране на служебни акаунти, лични имейли, онлайн бази данни и записи на телефонни разговори.

Електронните писма, за които те са обвинени, че са изпращали на мишените, често са изглеждали като писма от известни информационни агенции или журналисти, съдържащи скрити връзки за проследяване. Ако дадено лице отвори изпратеното му електронно писмо, информацията за него - включително местоположението му и IP адресите му - ще бъде изпратена на сървър, за който се твърди, че е контролиран от седемте обвиняеми.

След това тази информация е била използвана, за да се даде възможност за "по-директно и по-сложно целенасочено хакерство, като например компрометиране на домашните рутери и други електронни устройства на получателите", твърдят американските прокурори.
Твърди се, че освен към американски държавни служители, работещи в Белия дом и държавния департамент на САЩ, а в някои случаи и към техните съпруги, те са се насочвали и към чуждестранни дисиденти в световен мащаб.

В един от примерите, цитирани от Министерството на правосъдието, мъжете "успешно са компрометирали продемократичната организация в Хонконг, Съединените щати и други чуждестранни места с идентичен зловреден софтуер".

Хакнати са били и американски компании, като се твърди, че мъжете са се насочили към отбранителния сектор, информационните технологии, телекомуникациите, производството и търговията, финансите, консултантските услуги, правната и изследователската индустрия.

Сред компаниите, които са били обект на хакерски атаки, са били изпълнители на отбранителни дейности, които предоставят услуги на американската армия, и "водещ доставчик на 5G мрежово оборудване", съобщиха от Министерството на правосъдието.