Насекомите бяха бъдещето на храната. Но се озоваха в раздела за домашни любимци

Търсенето на протеини от насекоми се очаква да нарасне до края на десетилетието, тъй като собствениците на домашни любимци и фермерите приемат храни за животни, базирани на буболечки

19:04 | 3 март 2024
Обновен: 19:43 | 3 март 2024
Автор: Илена Пенг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

За първия си опит да направят храна от насекоми, Шон Уорнър и Патрик Питалуга започнаха с бургер от буболечки.

Тяхната смес, която съчетаваше черен боб с ларви на черна войнишка муха, беше приготвена в техния апартамент в Georgia Tech малко след като ООН публикува влиятелен доклад от 2013 г., който рекламираше насекомите като бъдещето на храната, природен ресурс, който може да помогне срещу нарастването на разходите за месо и опасенията за климата с нарастването на световното население.

Но бургерът с буболечки не беше страхотен на вкус и не след дълго предприемачите насочиха своята марка Grubbly Farms към храна за кучета и пилета, базирана на насекоми.

Преминаването от хранене на хора към космати и пернати създания беше практическа адаптация към това, което много стартиращи фирми и утвърдени марки са видели в опитите си да изградят пазар за тези съставки: колкото и да е добре за околната среда, хората просто все още не са склонни да ядат буболечки. Но те са напълно щастливи да хранят своите домашни любимци с тях.

Храната за животни подхранва търсенето на протеин от насекоми, което може да скочи с 4900% от 2021 г. до половин милион метрични тона до края на десетилетието, според доклад на Rabobank.

Тези перспективи за растеж привлякоха рискови капиталисти към новосъздадената индустрия. Инвеститорите са инвестирали 76,77 милиона долара в компании за храни, базирани на насекоми, през 2022 г. и още 14,92 милиона долара миналата година, според данни на PitchBook. Марк Кубан и Робърт Дауни Дж. са сред инвеститорите, които са вложили пари в компании за протеини от насекоми.

Стартъпите са изправени пред трудно балансиращо действие, докато се опитват да създадат търсене за продуктите си – такова, което ги е отдалечило от продукти за хора.

„Прекалено рано е също толкова рисковано, колкото и твърде късно“, казва Фил Поарие, съосновател на базираната в Монреал Wilder Harrier, чиито продукти включват закуски за кучета от скакалци и суха храна с мухи.

Здравословни призиви

Ресторантите се оказаха трудна публика за проповедниците на протеини от насекоми. Само една четвърт от потребителите в САЩ са готови да включат съставки от насекоми в обичайната си диета, според проучване на YouGov от 2021 г., което има подобна констатация за ключови европейски пазари като Германия и Обединеното кралство.

Сдържаността отразява, че някои хора са обезпокоени от идеята да ядат буболечки, но също така и предизвикателството, че протеините от насекоми все още не запълват специфичен вкус или хранителна празнина.

„Извън устойчивостта, в приложението за човешка храна, ядливите насекоми не решават точно един ясен болезнен проблем“, казва Алесандро Ди Трапани, съосновател на производителя на храни за кучета с насекоми Grub Club Pets.

Това остави пазара на животни много по-плодородна територия. Храна за домашни любимци, направена от щурци и ларви на черни войнишки мухи, се продава от големи търговци на дребно, включително Petco и Chewy.

Tyson Foods обяви партньорство през октомври с доставчика на насекоми Protix за изграждане на съоръжение в САЩ за производство на протеини и мазнини от насекоми, които да се използват в храната за домашни любимци и животновъдството. Mars Inc. продава суха котешка храна, направена от ларви на черна войнишка муха в Обединеното кралство.

Храните, базирани на насекоми, се наложиха при домашните любимци с описания на продукти, които се харесват на здравословно насочени купувачи, включително казвайки, че храната не предизвиква алергии при кучетата и е добра за чувствителни стомаси.

Ан Карлсън, основателят на базираната на щирци храна за домашни любимци на Jiminy, вижда по-силен бизнес модел - и потенциал за по-голямо въздействие върху околната среда - в храненето на кучета.

„Кучетата ядат едно и също нещо всеки ден и ако го замените с устойчива алтернатива, получавате на практика всичките им поводи за хранене“, казва Карлсън, който произвежда кучешка храна, лакомства и дъвчащи продукти. „Това не е така за хората. В най-добрия случай може би ще използвате продукта ми за закуска всеки ден.“

Досега храната за домашни любимци е движела ръста на обема на пазара на протеини от насекоми, каза Горян Николик, старши анализатор в Rabobank, който е съавтор на доклада за потенциала на сегмента.

Но той очаква бърза промяна: след като бъдат проведени повече изследвания и по-мащабното производство намали цените, Николик вижда аквакултурата да се превърне в най-големия купувач на протеини от насекоми, използвайки ги като храна за риба и други морски дарове. Храната за домашни любимци обаче все още се очаква да представлява около 30% от търсенето през 2030 г., каза той.

Повечето добитък и отглеждана риба все още се хранят с традиционна соя или рибно брашно, което е по-евтино от храната от насекоми. Докато изследователите оценяват дали насекомите могат да имат „функционални ползи“ като поддържане на по-бърз растеж или по-ниска смъртност, Николик каза, че търсенето от търговските фермери може да се увеличи.

„Многодесетилетен процес“

Много храни за домашни любимци на базата на насекоми в САЩ са продукти от черни войнишки мухи за кучета. Това е така, защото съставката е първият протеин от насекоми, официално одобрен за употреба при възрастни кучета от Асоциацията на американските служители за контрол на фуражите през 2022 г. Асоциацията не регулира продуктите, но обозначението означава, че съставката е счетена за безопасна и ефективна от асоциацията и Центъра за ветеринарна медицина на FDA, според изпълнителния директор на AAFCO Остин Терел.

Сушените щурци получиха официално одобрение за употреба в храна за възрастни кучета през януари, а брашнените червеи получиха предварително одобрение същия месец. Никакви насекоми не са одобрени в котешките диети, въпреки че се водят дискусии около ларвите на черните войнишки мухи, каза Терел.

Междувременно индустрията не се е отказала да храни един ден маси от хора.

Въпреки че Grubbly Farms никога не е продължила със своята кайма за бургери от насекоми, съоснователят Уорнър твърди, че „един готвач би могъл да ги подправи малко“ и да ги направи достатъчно вкусни, за да ги пуснат на пазара. Той все още се надява, че насекомите ще се превърнат в основа на човешката диета, въпреки че смята, че това ще бъде „процес от няколко десетилетия“.

Джарод Голдин, който е съосновател на базираната в Онтарио Entomo Farms през 2014 г., каза, че се е надявал приемането от хората на продукти от насекоми „да бъде по-значимо“ след десетилетие. Компанията все още вярва, че това ще се случи, но засега около 70% от щурците, които отглежда, отиват за храна за домашни любимци.

В този момент хората смятат, че е по-лесно да купуват храна на базата на насекоми, когато я виждат като начин за „борба“ с културата на хранене с царевица и соя на животни, които естествено не ядат тези съставки, каза Али Мур, главен комуникационен директор служител в базираната в Орегон Chapul Farms.

Компанията основно продава продукти от черни войнишки мухи, които се използват като храна за животни и тор. Добавката за човешка храна - стрити на прах чушени скакалци - представлява само 5% до 10% от продажбите.

„Просто има твърде много смисъл да храним с насекоми животни, които не се интересуват дали ядат буболечки по същия начин, както хората го правят“, каза Мур.