Залогът на облигации на развиващите се пазари ще бъде увеличен още веднъж през 2024 г.

Централните банки в много развиващи се икономики ускориха борбата с инфлацията, като повишиха - и след това намалиха - лихвените проценти много по-бързо от своите колеги в САЩ и Европа

18:30 | 10 декември 2023
Автор: Джована Белоти Азеведо, Селчук Гоколук
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Местните облигации от развиващите се пазари привличат инвеститорите, които искат да се възползват от това, което очакват да бъде голяма възвръщаемост благодарение на променящите се пътища на паричната политика.

Централните банки в много развиващи се икономики ускориха борбата с инфлацията, като повишиха - и след това намалиха - лихвените проценти много по-бързо от своите колеги в САЩ и Европа. Това спомогна за това, което се очертава да бъде най-добрият годишен ръст на вътрешните облигации в Латинска Америка от 2009 г. насам.

Сега Pacific Investment Management Co. е сред тези, които се подготвят за нов неочакван успех през 2024 г. Спекулациите, че Федералният резерв ще намали лихвените проценти през следващата година, което ще понижи курса на щатския долар, би трябвало да отвори вратата за още по-свободна политика в развиващите се пазари и да повиши възвръщаемостта на местните активи. 

"Колкото повече се приближаваме до намаляването на лихвите от страна на Фед, толкова повече инвеститорите ще се ориентират към местните валути", заяви Рикардо Наваро, ръководител на отдела за фиксирана доходност в Латинска Америка в Itau Unibanco Holding SA. "Инвеститорите искат повишаване на доходността, а тезата там е, че без по-нататъшно повишаване на лихвите от страна на Фед може и да се получи по-голяма доходност във валутите на развиващите се пазари."


Латиноамериканските местни облигации надминават аналогичните облигации в еврозоната през 2023 г.

Този призив идва след една изключителна година за латиноамериканските местни облигации. Индексът на Блумбърг за държавния дълг в местна валута в региона отбеляза 24% ръст към 7 декември в сравнение с 10% ръст на подобен дълг, деноминиран в долари. Колумбийското и мексиканското песо са двете най-добре представящи се валути на развиващите се пазари през тази година. 

Тези печалби са по-слаби от резултатите в останалите страни от развиващия се свят, където централните банки са по-бавни в своите парични цикли. 

Вътрешният дълг от Европа, Близкия изток и Африка се понижава с 0,4% през тази година. Турската лира, руската рубла и южноафриканската лира засега са сред някои от най-зле представящите се развиващи се валути през 2023 г. В същото време местният държавен дълг на Азия се е възвърнал с около 2,4%, според данни, събрани от Bloomberg към 7 декември.

Тиери Лароуз, паричен мениджър във Vontobel Asset Management AG в Цюрих, заяви, че предпочита латиноамериканския местен дълг, но все още намира възможности в други части на света. Той харесва чешките и унгарските лихвени проценти, частично хеджирани във валута, благодарение на тяхната дюрация, а не на предлаганите от тях преносими лихвени проценти. В Южна Африка Лароуз каза, че има възможност за тактическа игра и за намаляване на прекомерното превъзбуждане или песимизъм. 

"Турция може да бъде историята на 2024 г.", каза Лароуз, чийто устойчив фонд за облигации в местна валута се е представил по-добре от 91% от аналогичните фондове през последната година, според данни, събрани от Bloomberg. "Новият икономически екип се ползва с уважение, има надеждни цели за борба с инфлацията и ги комуникира по ясен и прагматичен начин."

Ръководителят на отдела за дългови инструменти на развиващите се пазари в Pimco, Прамол Дхаван, изтъква този клас активи като най-добър избор за 2024 г. 

"Продължаваме да бъдем бичи настроени", каза Дхаван, чийто фонд за облигации и местна валута на развиващите се пазари се е представил по-добре от 95% от аналогичните фондове през изминалата година. "Всъщност сега сме още по-оптимистично настроени".

Разбира се, винаги има потенциал за волатилност по пътя. В петък търговците намалиха очакванията си Фед да облекчи агресивно паричната политика през следващата година след по-добрия от прогнозите доклад за заетостта в САЩ.

Сега инвеститорите очакват последната за годината среща на Фед и макар че не се очаква промяна в лихвените проценти, в сряда официалните лица ще актуализират прогнозите си за 2024 г. за първи път от септември насам.

Въпреки това, доколкото в крайна сметка се реализират сладките планове на Фед, стратезите от Goldman Sachs Group Inc. заявиха, че комплексът от лихвени проценти в Латинска Америка би трябвало да получи по-голяма подкрепа, като има възможност за значително облекчаване на лихвите в Мексико и Бразилия. 

Компанията също така харесва валутно-хеджираните предни облигации в Китай в очакване на очакваното облекчаване на политиката и дългосрочните облигации в Полша и поясът на унгарските лихви. И Индия предлага възможности, тъй като нейните облигации се движат в основните индекси, пише групата, ръководена от Андрю Тилтън, в бележка за перспективите за 2024 г.

Солидно търсене
За правителствата от развиващите се пазари, които се нуждаят от финансиране, има допълнителен бонус към повишеното търсене на местни активи. 

Тъй като глобалните парични условия са все още затегнати, кредитополучателите и инвеститорите се насочиха към алтернативни източници на финансиране, като например синдикиране на заеми, ценни книжа, свързани с опазване на околната среда, и, разбира се, облигации в местна валута. 

Министърът на финансите на Перу например заяви, че страната има желание да набере дълг в местна валута с по-дълъг срок и да използва постъпленията, за да изплати част от неизплатените чуждестранни облигации. 

Корпоративната активност на вътрешния пазар на облигации в Мексико е бурна - тенденция, която според Banco Santander SA ще продължи и през 2024 г. Междувременно турските държавни облигации, деноминирани в лири, поскъпнаха, отчасти благодарение на увеличените покупки в чужбина.

"Мисля, че е по-здравословно да разчиташ на местната си инвеститорска база и във валута, която е под твой контрол", каза Лароуз от Vontobel.

Като цяло правителствата и компаниите от развиващите се пазари са продали вътрешен дълг на стойност около 1,5 трлн. долара досега през тази година, което е с 4% повече в сравнение със същия период на 2022 г., според данни, събрани от Bloomberg. 

Емитирането е водено от китайски, южнокорейски и индийски кредитополучатели, сочат данните, въпреки че Бразилия, Русия, Тайланд и Саудитска Арабия също се нареждат сред най-активните местни първични пазари.

"Има възможности за емитиране на суверенни облигации в местна валута", каза Наваро от Itau. "Суверенните емитенти ще бъдат водещи на пазара поне през първата половина на 2024 г."

Какво да наблюдаваме
 - На Уолстрийт трейдърите ще следят как Фед, Европейската централна банка и Английската централна банка ще направят изявления за политиката си през следващата седмица.
- Инвеститорите ще следят отблизо всички важни съобщения за това какво следва за Аржентина, след като Хавиер Милей официално положи клетва като президент на 10 декември.
- В Бразилия централната банка ще проведе последното си за годината заседание по паричната политика. Съществува широк консенсус за намаляване на лихвения процент с 50 базисни точки до 11,75%.
- Bloomberg Economics очаква, че на декемврийското си заседание мексиканските политици ще задържат основния лихвен процент на 11,25% и ще запазят предпазлив тон. Според тях централната банка на Перу ще намали основния лихвен процент до 6,75%.
- Според Bloomberg Economics Банката на Русия може да повиши основния лихвен процент със 100 базисни точки до 16% на 15 декември.
- Заседанията на централните банки в Пакистан и Филипините вероятно ще завършат с решения за запазване на лихвените проценти без промяна.
- Данни за инфлацията ще излязат от Бразилия, Аржентина, Южна Африка, Индия и Китай.