Акциите, които манията по изкуствения интелект загърби

Акциите на големите технологични компании поскъпват тази година и отново изпреварват стойностните акции, задвижвани от оптимизма на инвеститорите относно обещанията на изкуствения интелект

10:55 | 29 ноември 2023
Автор: Антоанет Василева
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Предполагаше се, че това ще бъде годината, в която акциите с потенциал за растеж ще блеснат. След това манията по изкуствения интелект взе връх и избяга в светлината на прожекторите.

Акциите на големите технологични компании поскъпват през тази година и отново изпреварват утвърдените акции, задвижвани от оптимизма на инвеститорите относно обещанията на изкуствения интелект. Това е обрат в сравнение с миналата година, когато за първи път от 2016 г. насам утвърдените акции изпревариха тези с потенциал за растеж, пише Wall Street Journal.

До понеделник индексът Russell 3000 Value е възстановил само 2,1% през тази година, изоставайки от индекса Russell 3000 Growth с 31 процентни пункта. Това е вторият по големина спад в историята от 2000 г. насам, според Dow Jones Market Data.

Това се превърна в познат рефрен за инвеститорите: индексът на установените акции е надминал този на компаниите с потенциал за растеж само девет пъти за 23 години.

Инвеститорите имат мускулна памет“ за купуването на технологични акции, казва Лиз Янг, ръководител на инвестиционната стратегия в SoFi. „Връщаме се към изпитаната история.“

Тази година големите компании и в двата индекса обясняват разликата. Десетте най-големи компании в индекса на компании с потенциал за растеж Russell са спечелили средно 82% през тази година. Книжата на производителя на чипове Nvidia са поскъпнали повече от три пъти, а дяловете на Meta Platforms - с около 180%. Сред другите звезди на индекса са Apple, Amazon. com и производителят на лекарства Eli Lilly.

От гледна точка на стойността шест от 10-те най-големи акции се понижиха тази година: Chevron се понижи с почти 20% след спада на цените на петрола, което наказва големите енергийни акции на Johnson & Johnson, Merck & Co. и Bank of America също са на червено.

Компаниите, които се характеризират с растеж на акциите, обикновено обещават в бъдеще да постигнат по-бърз от средния ръст на печалбите. Стойностните акции, за разлика от тях, увеличават печалбите си по-бавно и се считат за изгодни, тъй като се търгуват на ниска стойност, кратна на счетоводната им стойност. Те обикновено са концентрирани в утвърдени сектори като финансовия, потребителския и комуналния.

През последните години свръхниските лихвени проценти насърчиха инвеститорите да търсят по-висока доходност от акциите на растежа, които постоянно превъзхождаха акциите на стойността. Миналата година беляза отклонение от тенденцията - бързото повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв (Фед) и опасенията за рецесия потиснаха акциите на големите технологични компании. Стойностните акции също се понижиха, но много по-слабо.

Тъй като лихвените проценти остават високи през тази година, някои анализатори смятаха, че акциите с висока стойност ще продължат да се представят по-добре от акциите с висок растеж. След това акциите на технологичните компании поскъпнаха, след като чатботът ChatGPT на OpenAI се превърна във вирусна сензация.

Междувременно акциите с висока стойност бяха засегнати от регионалната банкова криза по-рано тази година, която доведе до срив на финансовите акции. Други сектори, ориентирани към стойността, като комуналните услуги и здравеопазването, силно изостанаха.

Перспективите за акциите с растеж се подобриха още повече този месец, когато Фед сигнализира, че може би е приключил с повишаването на лихвените проценти за тази година. Скоро след това данните за инфлацията дадоха надежда на инвеститорите, че централната банка успява да охлади икономиката, без да изпадне в рецесия. Сега някои залагат, че Фед може да започне да намалява лихвите още през март.

Индексът на растежа се търгува на цена, равна на около 32 пъти печалбата, докато индексът на стойността се търгува на цена, равна на около 14 пъти печалбата, като се изключат резултатите на губещите компании.

Перспективите и за двата вида компании са оптимистични. Според данни на CFRA като цяло компаниите за растеж в S&P 500 се очаква да увеличат печалбите си на акция с 14,3% през следващата година, докато стойностните акции се очаква да увеличат печалбите си с 11,4%.

Ето защо някои инвеститори все още залагат на утвърдените акции. По данни на LSEG тази година те са вложили общо 17 млрд. долара в активно управлявани борсово търгувани фондове, фокусирани върху стойностни акции. Притокът на средства в подобни фондове, ориентирани към растеж, възлиза на 6,8 млрд. долара.

Други очакват, че обещанието за растеж на акциите ще продължи да привлича инвеститорите. Кен Махони, главен изпълнителен директор на Mahoney Asset Management, заяви, че инвеститорите може да се почувстват принудени да се обърнат към тях, ако в края на годината изостават от индекса.

Тревожността от представянето е реално явление“, коментира той.