UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Персонализираният изкуствен интелект ли е бъдещето на ERP системите?

Иван Аржентински, основател на ERP.BG, „UpDate“, 25.11.2023 г.

20:02 | 25 ноември 2023
Обновен: 19:03 | 26 ноември 2023
Автор: Милен Симеонов

Пазарът на ERP системи в света е много голям и постоянно се увеличава. Новите тенденции в сферата са свързани с изкуствения интелект, който не спира да се развива. В момента сме свидетели на първата вълна от развитието на AI и неизбежно ще има втора с по-персонализиран вариант, която още повече ще улесни работата с ERP. Сегашният етап е необходим, той е подложката. Но върху него трябва да добавим този персонализиран слой. По този начин технологията ще бъде от много по-голяма полза за компаниите, като с нейна помощ ще могат да се следи изпълнението на правилата за вътрешен ред на предприятието, да се обучават кадри, да се проверява дали са свършили качествено работата си и т. н. Това коментира Иван Аржентински, основател на ERP.BG в предаването „UpDate“ с водеща Елена Кирилова.

"ERP е софтуер, който подпомага управлението на фирмите. Не е нещо страшно. Всяка компания има нужда от това... Тези системи малко или много стават все по-лесни. До немалка степен вдъхновение се черпи и от развитието на телефоните и комуникационните технологии. Един телефон е лична система за управление на човека, нещо подобно започва да става и в света на ERP системите. Те започват да стават платформи, в които има апликации, стават все по-удобни. До голяма степен работят по същия начин, както телефоните и в наши дни са много по-лесни за използване."

Аржентински разказва, че една от основните задачи на ERP е да съвместява всички системи, които една компания използва. Това е главна цел и предизвикателство за разработчиците на подобни софтуери, като изкуственият интелект би бил от голяма помощ за тях. По думи на госта бизнесът все още не разбира и не припознава напълно навлизането на AI в ERP системите като нещо положително и за да се промени това, е нужна повече информация и осведоменост по темата.

"Трябва да разглеждаме AI като асистент, който предлага, помага, оптимизира, подобрява текстове, но не и като нещо, което взима окончателните решения... Хората трябва да бъдат в контрол на нещата, а изкуственият интелект да е асистент."

Наскоро ERP.BG представиха едно ново решение свързано с винарните и алкохолния бизнес, като Аржентински разказва, че то се заражда вследствие на сериозните регулации в бизнеса, което налага нуждата от специализиран софтуер за компаниите. "Ние използвахме ERP подложката, която изграждаме от над 20 години и допълнихме към нея тези регулативни изисквания, включително да може Агенция „Митници“ да влиза директно в базата данни на компаниите и да изтегля справките, които се изискват по закон.", разказва гостът. Това довежда до оптимизиране на работните процеси и облекчава комуникацията с държавните институции.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да намерите тук.