Започват изпитанията на най-големите влакове-роботи в света

Тестовете с четири електрически локомотива на Wabtec Corp. ще започнат през 2025 г. и имат за цел да доведат до подобрения, които да помогнат технологията да стане жизнеспособна

12:30 | 21 октомври 2023
Автор: Дейвид Стрингър
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Групата Rio Tinto се подготвя за изпитания на локомотиви, захранвани с батерии, в Австралия, където използва гигантски автономни влакове - най-големите и най-дългите роботи в света за транспортиране на желязна руда през обширната пустош.

Преминаването на влаковете с дължина 2,5 км към електрическо захранване ще помогне на производителя да намали използването на дизелово гориво, което е основен източник на промишлено замърсяване, и ще подпомогне усилията за намаляване на преките емисии на парникови газове с 50% до 2030 г.

Всяка т. нар. композиция - комбинация от обикновено три локомотива и 240 вагона - може да превозва около 28 000 тона желязна руда, което се равнява на повече от 3,2 милиона долара товар по текущи цени. От 2018 г. насам по-голямата част от пътуванията по 1900-километровата железопътна мрежа на Rio в региона Пилбара в Западна Австралия се извършват без машинисти.

Тестовете с четири електрически локомотива на Wabtec Corp. ще започнат през 2025 г. и имат за цел да доведат до подобрения, които да помогнат технологията да стане жизнеспособна, според Ричард Коен, управляващ директор на железопътните, пристанищните и основните услуги на звеното за желязна руда.

Става дума за това да помогнем на производителите и разработчиците да стигнат до решение, което ни устройва, защото ако не го направим ние, никой няма да го направи“, обясни Коен в четвъртък в центъра за поддръжка на железопътни линии на Рио край Карата. „Ще научим много за батериите в Пилбара и за батериите във влака.“

Пробните локомотиви, които ще се нуждаят от машинисти, имат енергиен капацитет от около 7,5 мегаватчаса в сравнение с около 13 мегаватчаса за съществуващия дизелов парк на Рио. Повишаването на плътността на батериите до изискваните спецификации остава предизвикателство за сектора, заяви Коен.

Rio използва около 1,3 млрд. литра дизелово гориво годишно като гориво за минно оборудване, камиони и влакове, което представлява около 13% от общите преки емисии, според данните на компанията. От следващата година в Пилбара ще започнат експерименти с по-малки камиони за извозване на товари, захранвани с батерии, които се използват в мините.

Програмата за внедряване на автономни влакове на стойност 940 млн. долара, която първоначално се сблъска със закъснения и превишаване на разходите, е донесла ползи, посочи Коен.

Влаковете-роботи подобриха скоростта и капацитета, като съкратиха с около два часа обичайното 40-часово пътуване с влак от мината до пристанището и обратно, като премахнаха необходимостта от спиране и смяна на машинистите всеки път, когато те завършат 12-часова смяна.