Китай отстрани външния си министър заради любовна афера в САЩ, твърди WSJ

Високопоставените представители на управляващата комунистическа партия сега са подложени на щателна проверка за връзките им с чужденци, като висшият команден състав на китайската армия също е в центъра на вниманието

14:10 | 19 септември 2023
Автор: Колъм Мърфи
Цин Ган по време на пресконференция в Пекин през март. Снимка: Цилай Шен/Bloomberg
Цин Ган по време на пресконференция в Пекин през март. Снимка: Цилай Шен/Bloomberg

Китай отстрани Цин Ган от поста външен министър, след като разследване установи, че той е имал любовна връзка и е станал баща по време на работата си като посланик в САЩ, съобщи Wall Street Journal.

Високопоставени служители в Китай са били уведомени през август, че разследване на Комунистическата партия по отношение на Цин е разкрило "проблеми с начина на живот", съобщава вестникът във вторник, като се позовава на хора, запознати със ситуацията, чиято самоличност не посочва. Тази фраза обикновено означава някакъв вид сексуално поведение на езика на китайските чиновници.

Двама от споменатите лица твърдят, че аферата е довела до раждането на дете в САЩ. WSJ допълва, че Цин съдейства на разследването по въпроса дали аферата е застрашила националната сигурност. Китай води идеологическа битка със САЩ, своя основен икономически и геополитически съперник, в резултат на което Пекин засилва усилията си за национална сигурност.

Говорителката на Министерството на външните работи Мао Нин заяви на редовния брифинг за медиите в Пекин във вторник, че не разполага с нова информация за Цин.  

Китай лиши Цин от поста му през юли, само седем месеца след като той започна работа - най-краткият престой на тази длъжност в историята на страната. Не беше дадено никакво обяснение и неговият предшественик Ван И се завърна като външен министър. 

Епизодът повдигна въпроси относно вземането на решения от страна на президента Си Дзинпин и стабилността на правителството, управляващо икономика № 2 в света. Тези опасения се разпалват отново от настоящото необяснимо отсъствие на министъра на отбраната Ли Шанфу на фона на медийни съобщения, че е разследван за корупция. 

Високопоставените представители на управляващата комунистическа партия сега са подложени на щателна проверка за връзките им с чужденци, заявиха вътрешни лица пред WSJ, като добавиха, че висшият команден състав на китайската армия също е в центъра на вниманието.

Малцина китайски служители са се издигали толкова бързо в дипломатическите редици, колкото Цин. Големият му пробив е през 2015 г., когато му е възложен контролът върху протокола във външното министерство. През следващите шест години той организира държавни посещения на висши лидери в Китай.

Вероятно именно на тази длъжност Цин е получил достъп до Си. Той е сниман до китайския лидер по време на срещата с тогавашния президент Доналд Тръмп в Пекин през 2017 г.

През 2021 г. Цин е изпратен във Вашингтон, докато все още е сравнително неизвестен извън дипломатическите среди. Той прояви усет към връзките с обществеността, като прегърна американската култура, посещавайки бейзболен мач и возейки се в автомобил на Tesla Inc. с Елон Мъск. 

Той също така прави умерени забележки по горещи теми, като твърди, че Пекин би се опитал да спре Русия да нахлуе в Украйна, ако знаеше плановете ѝ, и омаловажава риска от война с Тайван.