В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Управлението на Си Дзинпин – свръх концентрацията на власт води до грешки

Владимир Шопов, политолог и анализатор, "В развитие", 14.09.2023 г.

17:45 | 14 септември 2023
Автор: Михаела Кирилова

Позицията на Си Дзинпин не се разклаща, по-скоро свръх концентрацията на власт започва да води до управленски грешки. Един индикатор за подобен процес е свързан с реакцията на Си на икономическите проблеми на страната през последната година. Това коментира Владимир Шопов, политолог и анализатор, в рубриката „Азия в развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Президентът на Китай е бил критикуван от високопоставени партийни членове на срещата на сегашните и пенсионирани лидери. Това е традиционна среща, която се провежда през лятото и на която се събират комунистическите старейшини, които обсъждат с актуалното ръководство различни теми. 

Критиките, които са отправени към президента са свързани със сериозно притеснение от натрупващите се кризи, пред които е изправена страната. Пекин продължава да губи обществено доверие в различни държави. Общото послание на старейшините към Си Дзинпин е че страната не може да продължи да бъде в такова нестабилно състояние, защото това поставя под съмнение и риск позициите на комунистическата партия. 

Шопов допълни, че има допълнителни индикации за нестабилност в лицето на новата поредица изчезвания на хора. „Беше сменен външният министър без никакви обяснения, но откакто е сменен никой не го е виждал.„ 

След срещата на Г-20 в Ню Делхи изтъкват няколко неща като на първо място е отсъствието на китайския президент Си Дзинпин и фрагментирането на формата. Г-20 оцеля в резултат на проявената гъвкавост от страна на Западните държави и Индия по отношение на текста за войната в Украйна. Това рискуваше да доведе до вътрешни разделения, които да блокират работата на формата. 

Оттук нататък голямата въпросителна е дали Китай в дългосрочен план е готов да маргинализира и да намали своите амбиции по отношение на участието си във формата или просто за временни затруднения, които в момента Си има по няколко линии.“ Ако първият вариант се окаже истина това ще бъде сигнал за преосмисляне на външнополитическия и дипломатическия подход на Пекин."

По отношение на съдържанието на първо място станахме свидетели на голям успех за Индия поради приемането на Африканския съюз като пълноправен член, което позволи на Делхи да обяви себе си като актуалния компетентен защитник на интересите на Глобалния юг, посочи Шопов.

„С реализирането на коридор между Европа и Индия със сигурност ще има много голям икономически ефект. Все още амбицията е на ниво меморандум, но предстои до 6 месеца да бъдат ясно финализирани общият размер на финансовият ангажимент, първият проект и времевата рамка. Този коридор е доста многокомпонентен, тъй като включва дигитални връзки, железопътен и морски път. „

С реализирането на коридор в средносрочен план ще се търсят ускоряване и диверсифициране на каналите за връзки и комуникации с този район, както от стопанска и търговска гледна точка, така и политическа, защото в момента върви трескава надпревара в осъществяването на различни регионални проекти за свързаност. 

„Срещата на Г-20 този път наистина беше сериозен политически триумф за Индия по отношение на цялостната организация и укрепва позициите на страната.“


Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може  да видите тук .