Майк Пенс: САЩ трябва да забрани TikTok, защото е "комунистическа платформа"

Борбата около TikTok е само един от аспектите на нарастващото напрежение между САЩ и Китай заради технологичните им амбиции

11:30 | 16 септември 2023
Автор: Грегъри Корте, Анмари Хордерн, Джо Матийо
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бившият вицепрезидент Майк Пенс заяви, че САЩ трябва да забранят TikTok, наричайки я платформа, която позволява на китайското правителство да получава данни за американците без тяхно знание.

"Трябва да забраним TikTok. TikTok е платформа на китайското комунистическо правителство. Те събират данни за американците всеки ден", заяви Пенс в петък в интервю за телевизия Bloomberg. "Младите американци трябва да знаят, че личните им данни са застрашени".

Коментарите на Пенс идват преди политическата реч, която той ще произнесе в понеделник относно Китай. Отношенията между двете най-големи икономики в света получават все по-голямо внимание в президентската надпревара през 2024 г. Кандидатите на републиканците, сред които и Пенс, критикуват президента Джо Байдън, като твърдят, че той трябва да заеме по-твърда позиция спрямо Пекин по редица въпроси.

Пенс отправи закачка към един от съперниците си за републиканската президентска номинация, предприемача Вивек Рамасвами.

"Знам, че един от моите конкуренти, Вивек Рамасвами в републиканските първични избори, с право беше описал TikTok като "цифров фентанил за американската младеж", а тази седмица се регистрира в TikTok. Той твърди, че се е срещнал с един от ръководителите на компанията и те са променили мнението му", казва Пенс. "Е, те никога няма да променят моето мнение."

Борбата около TikTok е само един от аспектите на нарастващото напрежение между САЩ и Китай заради технологичните им амбиции. Байдън ограничи износа на усъвършенствана технология за производство на чипове поради опасения, че тя може да бъде използвана в помощ на китайската армия. На свой ред Китай наложи свои собствени ограничения, включително върху възможността на американския производител на чипове Micron Technology Inc. да продава продукти.

Китай също така се стреми да забрани използването на iPhone от държавни организации - удар по Apple Inc., който ще разшири обявените по-рано ограничения. Тази седмица говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви пред репортери, че действията на Китай спрямо Apple изглежда са ответни мерки.

Наскоро Huawei Technologies Co. тихомълком пусна мобилен телефон, който използва технология, която САЩ се опитват да задържат извън ръцете на Пекин, поставяйки под въпрос ефикасността на ограниченията за американските чипове. 

"Ние поведохме международната борба срещу Huawei сред западните държави и я спечелихме", каза Пенс. "Ако си спомняте, Обединеното кралство и други държави се бяха впуснали в атака към Huawei, а Съединените щати казаха, е това няма да стане."

В петък Пенс заяви, че Байдън е "изпуснал топката" по отношение на Китай. Все пак той заяви, че САЩ не трябва да се стремят да се отделят от страната въпреки заплахата, която тя представлява.

"Трябва да признаем, че Китай е най-голямата икономическа и стратегическа заплаха за Съединените американски щати", каза Пенс, но добави: "Смятам, че използването на достъпа до най-мощната икономика в света, Съединените американски щати, е средство да накараме Китай да прекрати десетилетията на търговски злоупотреби, да прекрати кражбите на интелектуална собственост, да спре военните си провокации и да прекрати нарушенията на човешките права."

Пенс заяви, че речта му в понеделник ще бъде насочена към "даване на възможност на Китай да се присъедини към семейството на нациите и да спазва международните правила за движение, както обичам да казвам".

"Другата част от това е, че аз вярвам в свободната търговия със свободни нации", каза Пенс. "Би трябвало да работим по споразумение за свободна търговия с Япония. Трябва да се стремим да укрепваме търговските отношения със свободните държави в Азиатско-тихоокеанския регион."