Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Американски щат забранява използването на TikTok от януари

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 18.05.2023

12:00 | 18 май 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Монтана е първият щат в САЩ, който забранява разработеното от Китай приложение за социални медии TikTok. „За да защитя личната и частната информация на жителите на щата Монтана от Китайската комунистическа партия, забраних TikTok в Монтана", написа в сряда в Twitter републиканският губернатор Грег Джанфорте, след като подписа законопроекта, приет от Камарата на представителите на щата през април. Това каза Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

 Новото правило ще забрани на магазините за приложения да предлагат приложението от 1 януари 2024 г., а TikTok вече няма да има право да работи като бизнес в северозападния щат. За всеки ден, в който приложението все още е достъпно, доставчиците на приложения ще трябва да плащат глоба от по 10 хил. долара. Потребителите не са заплашени от глоба. Тези, които вече имат приложението на собственото си устройство, не са засегнати, предава DPA.  

TikTok, която е собственост на китайската интернет компания Bytedance, е подложена на силен политически натиск в САЩ. Администрацията на президента Джо Байдън вече забрани приложението на мобилните телефони на държавните служители. Причината за това са опасенията, че китайските власти и разузнавателни служби могат да използват TikTok, за да събират информация за американците и да им оказват политическо влияние. В края на март главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Дзъ Чъу трябваше да отговаря на въпроси в Конгреса на САЩ. Той беше посрещнат с недоверие и отхвърляне както от републиканските, така и от демократичните членове на Конгреса.

Не е изключена обща забрана за САЩ

Монтана, с население малко над един милион души, е първият щат, в който е приет такъв широкообхватен закон. Очакват се съдебни дела срещу забраната на Tiktok. Критиците считат, наред с други неща, че има риск за правото на свобода на изразяване. Затова действията на властите в Монтана се разглеждат като тест за евентуална забрана в целите САЩ. От техническа гледна точка обаче подобна блокада би трябвало да е лесна за заобикаляне.

TikTok има повече от 1 млрд. потребители в цял свят и е най-успешната неамериканска онлайн платформа в западните страни. Компанията отхвърля всички подозрения и подчертава, че не се възприема като дъщерно дружество на китайска група. Bytedance е 60% собственост на западни инвеститори, а централата ѝ се намира на Каймановите острови в Карибския басейн. Критиците контрират, че с дял от 20% китайските основатели държат контрола благодарение на по-големите права на глас и на факта, че Bytedance има голяма централа в Пекин.

Как ще протече забраната?

В по-ранен вариант на законопроекта на доставчиците на интернет услуги като Verizon Communications Inc. и AT&T Inc. е забранено да разрешават на TikTok да работи в Монтана. Тази забрана би важала не само за нови потребители или хора, които скролват на телефоните си, но и за всеки, който се опитва да получи достъп до TikTok на настолен компютър. 

Тази разпоредба беше премахната от окончателния вариант, което прави първия в страната тест за широка забрана на TikTok труден за прилагане. Въпреки това Сара Крепс, директор на Cornell University’s Tech Policy Institute, заяви пред Bloomberg, че всякакви ограничения на приложението биха могли да създадат затруднения за потребителите и да направят преживяването по-малко приятно.

„Не мисля, че има решение за 100% спазване на забраната на TikTok. Точка", каза Крепс. „Ако се замислим какво харесват хората в TikTok, то е, че е забавно и лесно за използване. Така че, ако въведете пречки за това, целият вид употреба на TikTok губи очарованието си“. 

Карл Сабо, главен юрисконсулт на NetChoice, технологична група, в която членуват TikTok и Google, нарече закона „противоконституционна атака срещу един бизнес".

Законът трябва да влезе в сила на 1 януари и ще стане невалиден, ако TikTok бъде продаден на компания, която не е регистрирана в Китай или в друга държава, считана за противник.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.