Международна помощ започна да пристига в Либия, докато жертвите надхвърлиха 5300

Страните, които биха искали да изпратят подкрепа, имат проблеми при преговорите с двете администрации на разделена Либия

18:52 | 13 септември 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Помощта от съседите и съюзниците на Либия започна да пристига в страната дни, след като опустошителна буря удари североизточното крайбрежие на нацията, оставяйки най-малко 5300 жертви и около 10 000 изчезнали по официални данни към обяд в сряда.

Най-тежко пострадала от средиземноморската буря "Даниел" беше Дерна. Воден потоп заля града с 90 000 жители, след като стените на два язовира край него се скъсаха, като отнесоха сгради и дори цели квартали. Длъжностни лица в източната част на разделената държава от ОПЕК казаха, че нивата на водата са достигнали четвъртия или петия етаж на някои сгради.

Хичем Абу Чкиуат, министър на гражданската авиация, каза, че се очаква броят на загиналите да нарасне и може дори да се удвои.

Мащабът на разрушенията и трудността на спасителните и хуманитарните усилия наподобяват тези в Мароко, където повече от 2900 души загинаха при най-мощното земетресение, ударило северноафриканската държава от повече от век.

Но предизвикателствата в Либия се усложняват от дългогодишното политическо разделение. Конкуриращите се администрации на запад и изток означават, че страната, въпреки петролното си богатство, страда от недостиг на инвестиции в инфраструктура и социални услуги.

В знак на известно сближаване след трагедията тези съперничещи си правителства обещаха два милиарда либийски динара (414 милиона долара) в помощ на Дерна и други засегнати райони на изток. Съседен Египет изпрати своя началник-щаб на армията и други офицери, заедно с хуманитарни доставки, докато Алжир изпрати своите вътрешни и здравни министри, заедно със спасители, според арабските държавни медии.

Ситуацията в Либия „е самото определение за бедствие“, каза Осман Абдел-Джалил, здравен министър за източната част на Либия, в клип, разпространен от Al Masar TV. „Труповете все още са разпръснати“ в различни болници в очакване на идентификация.

Либийските власти определиха броя на загиналите само в Дерна на 5300 души досега и казаха, че броят на изчезналите е между 5000 и 9000 - като тази по-висока оценка се равнява на приблизително 10% от населението на Дерна. Пратеникът на Либия в Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец каза пред репортери в Женева, че около 10 000 души са в неизвестност.

Халифа Хафтар, който оглавява най-мощната военна сила в източната част на Либия, каза, че спасителните операции са в ход. Либийската национална армия (LNA), която той оглавява, заяви във вторник, че 25%-45% от Дерна са изчезнали, според арабския сателитен канал Arabiya.

В очевиден опит да отклони потенциалната вина за Дерна, LNA каза, че е издала многократни предупреждения в района за бурята.

Разделена Либия

Либия е в криза, откакто дългогодишният владетел полковник Муамар Кадафи беше свален и убит през 2011 г.

От 2014 г. тя е политически разделена между международно признатото временно правителство в Триполи (на запад) и администрацията в Тобрук (на изток), която не признава правителството на Триполи.

Дерна, бивша крепост на Ислямска държава по време на гражданската война след Кадафи, сега се контролира предимно от източната администрация.

Страните, които биха искали да изпратят подкрепа, имат проблеми при преговорите с двете администрации.

Но въпреки раздeлението правителството в Триполи изпрати самолет с 14 тона медицински консумативи, чували за трупове и повече от 80 лекари и парамедици.

И двете правителства обявиха тридневен траур.

Многократните опити за постигане на политическо споразумение до голяма степен се провалиха. В източната част на Либия, където е базирана Либийската национална армия на Хафтар, се намира и основната част от петролното богатство и пристанищата на страната. Тя също така беше дом на религиозни екстремисти, включително тези, свързани с Ислямска държава.

Силите на Хафтар до голяма степен смазаха ислямистите и възстановиха някакво подобие на ред. Но изтокът продължава да се оплаква от пренебрежение и липса на финансиране, като възникват спорове между съперничещите администрации относно разпределението на петролните богатства на страната. Недостигът на финансиране, заедно с хроничните вълнения, означаваше, че има малко пари за поддържане на жизненоважна инфраструктура.

Рядка буря

Мощната буря, която връхлетя Либия, е сравнително рядка метеорологична система, наподобяваща ураган, но по-малка от големите атлантически бури. Те все пак могат да ударят със сила от категория 1 по петстепенната скала на Сафир-Симпсън, с ветрове над 119 километра в час и наводнения, според Световната метеорологична организация.

Обикновено те са около 400 километра в диаметър - по-малки от урагана "Лий", който в момента е в Атлантическия океан, например. СМО каза, че от септември до януари обикновено се формират най-много от тези средиземноморски урагани и докато мнозинството не са назовани, бурята, която удари Либия, е наречена "Даниел" от метеорологичните агенции.

Средиземно море не е достатъчно обширно или достатъчно топло, за да поддържа истински ураган, каза Джеф Мастърс, метеоролог от Yale Climate Connections. Ако бурите се случиха в Атлантическия океан, те биха били класифицирани като субтропични бури и вероятно биха получили име от Националния център за ураганите на САЩ.

Въпреки че няма стандартен критерий за това какво е средиземноморски ураган, метеоролозите работят за по-единна дефиниция.

Бурята "Даниел" вече беше ударила Гърция на 5-6 септември. Тя връхлетя Либия в неделя с ветрове от 70-80 километра в час, или със силата на тропическа буря.