Изборите в Либия се провалят и рискуват завръщане към военните действия

Сред кандидатите за президент са синът на покойния диктатор Муамар Кадафи и военен лидер, който нападна столицата Триполи

20:22 | 22 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Голям брой либийци вече се бяха регистрирали за карти за гласуване. Снимка: Bloomberg
Голям брой либийци вече се бяха регистрирали за карти за гласуване. Снимка: Bloomberg

Либийският парламент заяви, че планираните за петък президентски избори няма да се състоят, оставяйки подкрепяния от международната подкрепа мирен процес в хаос и съдбата на временното правителство под съмнение.

Избирателната комисия предложи отлагане на датата на гласуване с един месец, потвърждавайки забавянето, което се очакваше на фона на спорове относно правилата, включително допустимостта на няколко кандидати, пише "Ройтерс".

Разногласията показаха ограниченията на президентски вот, е който победителят получава всички, с участието на кандидати, считани за неприемливи в голяма част от страната, включително сина на покойния лидер Муамар Кадафи и военен, който нападна Триполи.

На карта е заложен мирния процес, който се смяташе за най-добрата надежда през годините за слагане на край на десетилетието на хаос и насилие, които обхванаха Либия, след като подкрепено от НАТО въстание свали Кадафи през 2011 г.

Голям брой либийци вече се бяха регистрирали за карти за гласуване за изборите, което според политиците от всички парти в Либия е знак за силното желание на хората за провеждане на изборите. Посланикът на САЩ каза в сряда, че провеждането на изборите трябва да остане приоритет.

Въпреки това, с мобилизацията в Триполи и други западни райони на въоръжени групировки, сривът на изборния процес рискува да изостри местните спорове и да предизвика нов кръг от битки.

Споровете относно бъдещото развитие на страната могат също да отменят по-широкия мирен процес, подкрепян от ООН, между основните източни и западни лагери в Либия, които поддържат прекратяване на огъня от миналата година.

Възобновяването на конфликта може също да доведе до по-чести или мащабни спирания на добива на петрол от въоръжени групировки, което ще удари държавните финанси. Въоръжена група тази седмица затвори три големи полета.

петрол Либия

Някои лидери в източната част предупредиха за ново отцепило се правителство, което ще върне Либия към разделението между враждуващите администрации, продължило от последните избори през 2014 г. до инсталирането на сегашното временно правителство.

Турция и регионалните противници, които подкрепяха противоположните страни в Либия, подобриха отношенията си напоследък, облекчавайки риска да доведат до връщане към война чрез местни проксита, казват анализатори.

Фракции, кандидати и чуждестранни сили говореха зад кулисите за това дали изборите все още могат да се проведат с кратко забавяне или е необходимо по-дълго отлагане, за да се постигне споразумение относно правното основание на вота.

Междувременно статутът на временното правителство, което беше поставено през март като част от същия мирен процес, също е застрашено, като базираният на изток парламент оттегли доверието си през септември. 

Твърде много спорове

В изявлението на избирателната комисия в сряда се добавя, че мандатът на правителството изтича в петък. Въпреки това, други основни фракции и политически институции могат да се придържат към правителството, което също е признато от Организацията на обединените нации.

Първоначално изборите бяха свикани чрез подкрепена от ООН пътна карта, която предвиждаше едновременно провеждане на парламентарни и президентски избори на 24 декември - националният ден на Либия.

Между разпокъсаните политически институции обаче нямаше съгласие относно конституционната основа за изборите или правилата.

Законът, издаден през септември от председателя на парламента Агила Салех, който разделя президентските и парламентарните гласове на различни дати, беше отхвърлен от други водещи фракции, но все пак беше в основата на стремежа към избори.

С малко съгласие относно правилата или кой ще ги прилага или решава спорове, влизането на силно разделящи се кандидати в президентската надпревара предизвика краха на процеса.

Ръководителят на избирателната комисия Емад Сайех каза в изявление, че процесът е изпаднал в проблеми, тъй като правилата не са били подходящи за разглеждане на жалби и спорове относно допустимостта.

Тримата най-известни кандидати - източният командир Халифа Хафтар, Сейф ал Ислам Кадафи и временният министър-председател Абдулхамид ал-Дбейба - са й най-противоречивите.

Хафтар беше неприемлив за мнозина в Западна Либия след нападението му срещу Триполи през 2019-2020 г., което унищожи части от столицата. Кадафи беше осъден за военни престъпления от съд в Триполи и е мразен от много от онези, които участваха в бунта срещу баща му през 2011 г.

Дбейба обеща, когато беше назначен като премиер, че няма да се кандидатира на избори и продължаващата му работа като министър-председател в навечерието на гласуването накара много от съперниците му да кажат, че има несправедливо предимство. 

Според "Ал Джазира" част от кандидатите за президент са се срещнали в Бенгази, да са обсъдят следващите стъпки за изборите. 

Такива дискусии са проведени и между временния президент Мохамед Юнус ал Менфи и египетския държавен глава Абдел Фатах ас Сиси в Кайро. В последните седмици страните в либийската криза започнаха да мобилизират собствени въоръжени сили край Триполи и другаде, а местни медии говорят за напрежение в столицата.

Не е известно какъв времеви хоризонт се крие зад подобни нагласи: дали отлагането е кратко и въпрос да се решат технически проблеми, или с шест месеца, които на теория могат да създадат сигурност за навременното изглаждане на противоречията, но могат само да доведат до ново изместване и задълбочаване на кризата.

В последните години либийският конфликт прерасна в опасно противопоставяне между външни сили - от Турция до Египет, Русия и Обединените арабски емирства - наричано от някои експерти "извънтериториална война". Тестът на нови бойни технологии изправи едни срещу други силите на международно признатото в Триполи Правителство на националното съгласие (тогава с друг състав и с топли връзки с Анкара) срещу тези на живелия дълги години в САЩ, но утвърдил се в хода на конфликта като водещ актьор Хафтар.

Намесата на ООН в решаващ миг от конфликта все пак помогна да се избегне кръвопролитие, след като Турция обърна хода на войната в полза на Триполи и силите подеха офанзива на изток, а в конфликта с Либийската национална армия се присъединиха и хиляди чуждестранни наемници.