Унгария прие исканите от ЕС съдебни промени, но ще трябва да почака за парите

Решението на ЕС през декември да спре финансирането на Унгария беше кулминацията на годините на спорове

11:44 | 4 май 2023
Автор: Золтан Симон и Стефани Бодони
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Одобрението на Унгария на законодателство, насочено към деполитизиране на съдилищата, е само първата стъпка, необходима за отключване на милиарди евро средства, замразени от Европейския съюз поради опасения за върховенството на закона и корупцията, каза високопоставен служител от блока.

Правителството на премиера Виктор Орбан трябва първо да приложи промените, предвидени от съдебното законодателство, одобрено с огромно мнозинство от унгарските депутати в сряда, каза вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова пред репортери в Брюксел.

След това трябва да изпълни всичките 27 така наречени супер етапа, наложени на Унгария, за да отговори на дългогодишните опасения относно върховенството на закона и подкопаването на демократичните стандарти за достъп до фондовете, каза тя. Те включват мерки за справяне с корупцията и защита на академичната свобода, както и правата на убежище и ЛГБТК общността.

„Процедурно погледнато, това е много добра стъпка напред и Унгария отговаря на нашите искания“, каза тя. „Но това не е краят на процеса. Ще трябва да последват допълнителни стъпки. Ще анализираме и приетите закони, които също трябва да влязат в сила.”

Миналата седмица еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан повиши надеждите на унгарското правителство за по-бърз напредък по отношение на достъпа до средства, като каза, че одобрението на промените в съдебната система може да помогне на Унгария да оползотвори 13 милиарда евро от 22 милиарда евро пари за конвергенция, предназначени за страната. Необходими са допълнителни мерки за оползотворяване на останалата част, както и 5,8 милиарда евро във фондове за възстановяване от Covid, каза той на 27 април.

Решението на ЕС през декември да спре финансирането на Унгария беше кулминацията на годините на спорове, в които Орбан осъждаше Брюксел за това, което смята за намеса във вътрешните работи на Унгария, като същевременно използва нейните пари за финансиране на самозвана „нелиберална демокрация“, която отхвърля либералните, мултикултурни ценности на блока.

Хан се срещна с Орбан и ключовите му министри в Будапеща във вторник, за да обсъдят фондовете на ЕС като част от обиколка в столиците на блока. Той не излезе с изявление след срещите.

Сред промените законопроектът за съдебната система засилва правомощията на съвета на съдиите да контролира съдилищата, ограничава правото на правителството да обжалва пред Конституционния съд и автоматизира разпределението на делата между съдиите, за да се избегне намеса.

Според базираната в Будапеща правозащитна организация Унгарски хелзинкски комитет обаче промените са само отчасти отговор на дългогодишни опасения.

Едната е, че ръководителят на съдебната система може също да бъде избран да ръководи съвета на съдиите, който трябва да контролира съдилищата, каза говорителят Жолт Задори.

„Официалната предварителна оценка от комисията на съответното законодателство и пълното му прилагане съгласно плана за възстановяване ще бъде възможно само след като пълният набор от документи, обхващащи всичките 27 супер важни етапа и цели, бъде официално представен от Унгария като част от първото искане за плащане“, каза Йоурова. "Така че е твърде рано."