Унгария застрашава отговора на ЕС на китайския „Един пояс, един път“

Програмата Global Gateway на ЕС има за цел да подпомогне финансирането на проекти по целия свят в сектори като транспорт, цифрови технологии и зелен преход

10:41 | 10 март 2023
Автор: Алберто Нардели и Хорхе Валеро
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Глобалната водеща инфраструктурна програма на Европейския съюз е изложена на риск да бъде подкопана от действията на Унгария да блокира отделно, но ключово правно споразумение.

Будапеща блокира подновяването на широките правни споразумения на ЕС със страни от Африка, Карибите и Тихия океан. Този пакт обаче осигурява съществената правна основа за инвестиционната банка на блока да мобилизира милиарди евро за проекти в тези страни, ключов елемент на плана Global Gateway.

Ако Унгария не промени позицията си, нейното вето може да застраши до една трета от 300 милиарда евро инвестиции, които Global Gateway възнамерява да мобилизира до 2028 г., според хора, запознати с въпроса.

Програмата Global Gateway, отговорът на ЕС на китайската инициатива „Един пояс, един път“, има за цел да подпомогне финансирането на проекти по целия свят в сектори като транспорт, цифрови технологии и зелен преход. Най-малко три дузини от приблизително 70 проекта, идентифицирани досега, са в африкански, карибски и тихоокеански страни и много от тях се изпълняват с участието на Европейската инвестиционна банка.

Но правната способност на ЕИБ да работи в тези страни се основава на разпоредби, съдържащи се в това, което е известно като Споразумението от Котону, всеобхватната рамка за отношенията на ЕС със 79 африкански, карибски и тихоокеански държави, казаха източници.

Това споразумение изтича в края на юни и ще бъде наследено от нов договор, договорен през 2021 г. Но Унгария продължава да блокира новия пакт.

Без нова сделка от Котону ще бъде изключително сложно участието на ЕИБ, каза един от източниците. Говорител на ЕИБ каза, че банката работи в Африка, Карибите и тихоокеанските страни съгласно Споразумението от Котону и следи отблизо текущите дискусии в ЕС.

Будапеща блокира споразумението по някои раздели, включително тези, свързани с миграцията, каза лицето.

Унгария подкрепя икономическото сътрудничество между ЕС и страните извън Европа, както е посочено в споразумението, но се противопоставя на разделите му относно миграцията и пола, каза външният министър Петер Сиярто в публикация във Facebook през ноември миналата година.

„Посоката е ясна: да на икономическото сътрудничество, не на миграцията“, написа той.

Министерството на външните работи не отговори на Bloomberg с актуална информация за позицията си по споразумението.