Крипто кредиторът Nexo ще плати $45 милиона глоби в САЩ

Компанията е нарушила правилата за ценни книжа, предлагайки продукт за крипто кредитиране

08:32 | 20 януари 2023
Обновен: 09:46 | 20 януари 2023
Автор: Остин Уайнстийн
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фирмата за дигитални активи Nexo Capital Inc. ще плати глоба в размер на 45 млн. долара на федералните и щатските регулатори на САЩ заради обвинения, че е нарушила правилата за ценни книжа, предлагайки продукт за крипто кредитиране.

Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) в четвъртък заявиха, че продуктът Earn Interest на Nexo представлява ценна книга, която е трябвало да бъде регистрирана в агенцията. Това е последният от поредица случаи, в които главният регулатор на "Уолстрийт" налага глоби за подобни продукти.

„Не сме загрижени за етикетите, поставени върху предложенията, а за тяхната икономическа реалност. И част от тази реалност е, че крипто активите не са освободени от федералните закони за ценните книжа“, каза Гурбир Гревал, директор по правоприлагането на SEC, в изявление.

Nexo ще плати 22,5 милиона долара на SEC и 22,5 милиона долара за уреждане на обвинения от щатски регулатори, каза SEC. Nexo не призна, нито отрече констатациите на агенцията в споразумението.

През септември регулаторите от осем американски щата - Калифорния, Кентъки, Мериленд, Ню Йорк, Оклахома, Южна Каролина, Върмонт и Вашингтон - казаха, че Nexo предлага сметки, които трупат лихви, без да регистрира инвестиционните продукти като ценни книжа.

През декември Nexo заяви, че постепенно премахва своите продукти и услуги на американския пазар след заповеди за прекратяване на дейността от множество щати по отношение на продуктите, които печелят лихва.

В изявление Nexo нарече споразумението „поредна забележителна спогодба“ със SEC, Северноамериканската асоциация на администраторите на ценни книжа и няколко други щатски органи. „Ние сме доволни от тази единна резолюция, която недвусмислено слага край на всички спекулации около отношенията на Nexo със Съединените щати“, добави Антони Тренчев, съосновател на Nexo, в изявление.

След като BlockFi Inc. се съгласи миналия февруари да уреди подобни обвинения със SEC и щати за общо $100 милиона, Nexo каза, че ще спре да приема нови клиенти от САЩ за своите кредитни продукти и ще постави на пауза лихвените плащания по нови депозити от съществуващи американски потребители.

Компанията навлезе в българското публично пространство след показна акция на прокуратурата и обвинения за пране на пари и избягване на санкциите срещу Русия, за каквито няма изнесени конкретни официални данни. Компанията отрича обвиненията и заяви, че ще съди България.