Прокуратурата повдигна обвинения на четирима души в разследването на Nexo

Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство е помогнала на разследването

17:41 | 13 януари 2023
Обновен: 06:20 | 14 януари 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Българската прокуратура e повдигнала обвинения на четирима души като част от разследване срещу криптокредитора Nexo.

Четирима български граждани са обвинени в организирана престъпна група, свързана с пране на пари, нелицензирана банкова дейност и компютърни престъпления. Групата е действала от началото на 2018 г. до 12 януари 2023 г. на територията на България, Великобритания, Швейцария и Каймановите острови, съобщи на пресконференция в петък Борислав Сарафов, шеф на Националната следствена служба. Полицията е конфискувала компютри и крипто активи с неизвестна стойност.

Четирите лица не бяха идентифицирани. На двама от обвиняемите е наложена мярка "парична гаранция" от по 1 млн. лв. като наблюдаващият прокурор е дал срок от 10 дни гаранцията да бъде внесена. Другите двама обвиняеми се издирват. Няма официални данни те да са напускали страната. На всички обвиняеми е наложена забрана за напускане на страна.

По делото са разпитани над 20 свидетели, част от които са изразили притеснение за своята сигурност и ще бъдат включени в програмата за защита на свидетели.

35-годишният Антони Тренчев съоснова Nexo през 2018 г. заедно с Коста Кънчев, Георги Шулев и Калин Методиев. Компанията предлага крипто търговия, попечителство, заеми, продукти с лихва и услуги с дебитни карти на повече от 5 милиона потребители, според нейния уебсайт.

Офисът на Nexo в София беше претърсен в четвъртък заедно с още 14 адреса, свързани с фирмата, като част от специално разследване, в което са участвали над 300 полицаи, прокурори и служители на националната сигурност.

Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство е помогнала на разследването, според инфоrмaция на Bloomberg.

"Случаят с "Нексо" е уникален в световен мащаб. Той онагледява новите видове предизвикателства, пред които е изправена системата на сигурността", заяви главният прокурор Иван Гешев.

По-рано в петък се появиха почти идентични изявления на МВР и прокуратурата за акция срещу измами с криптовалути, без да се споменава името на компанията. В последствие на пресконференцията бе уточнено, че става дума за две различни акции - освен срещу Nexo, прокуратурата е провела акция за разбиването на мрежа за измами с криптовалута, действаща от България, Кипър и Сърбия. Според разследващите, мрежата е работила професионално за създаване на кол центрове, чрез които се счита, че са измамени множество жертви в Германия, Швейцария, Австрия, Австралия и Канада за най-малко десетки милиони евро.

Антони Тренчев, съосновател на Nexo и бивш български депутат, коментира в четвъртък акцията за Bloomberg News. „Те питат за българско дружество от групата, което не е насочено към клиенти, а има само функции, свързани с OpEx“, каза той, използвайки акронима за оперативни разходи. „Това е координирана атака, както е видно от абсурдните обвинения.

Българското разследване идва около четири месеца, след като регулаторите в осем американски щата издадоха заповеди за прекратяване и отказ на дейностите на Nexo, твърдейки, че компанията е предлагала сметки за печелене на лихва, без да регистрира инвестиционните продукти като ценни книжа. Nexo заяви миналия месец, че планира постепенно да премахне продуктите и услугите, предлагани в САЩ, цитирайки „липса на регулаторна яснота“. Родният токен на Nexo намали предишните печалби до 2,5% след новината в четвъртък, според данни от CoinMarketCap.

Малко след пресконференцията на прокуратурата в петък, Nexo излязоха с официална позиция по темата, в която отхвърлят всички обвинения от страна на прокуратурата и обявиха действията срещу тях като политически мотивирани.

"Видно от изявлението на Прокуратурата, участниците в разследването не познават сферата, в която оперира компанията ни, и присъщите й специфики", коментират от компанията. Компанията подчертава, че платформата ѝ не е използвана за изпиране на пари и финансиране на незаконни действия, включително тероризъм, както и за заобикаляне на санкции, не са извършвани финансови и данъчни престъпления и посочва, че това ще бъде доказано по законоустановения ред пред българските съдилища.

„Имаше вълна от обвинения, всички от които Nexo категорично отрича, тъй като платформата използва възможно най-високите стандарти по отношение на практиките за познаване на клиента и за борба с прането на пари, за да гарантира безопасността на нашите клиенти и предприятието", каза Тренчев в изявление за Bloomberg News. Той добави, че всички системи на Nexo работят.