МВФ коригира нагоре прогнозите за световната икономика за 2023 и 2024 г.

Световният икономически форум беше обхванат от оптимизъм поради отварянето на Китай и данните, които показват, че Европа ще избегне дълбока рецесия

13:43 | 18 януари 2023
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнес лидер и водещи правителствени лица изразиха оптимизъм за световната икономика поради отмяната на строгите ограничения за борба с Covid в Китай, бумът на зелени инвестиции в САЩ, а Западна Европа се настройва към ефектите от войната на Русия в Украйна, пише в свой материал Financial Times.

По време на Световния икономически форум в Давос Гита Гопинат, заместник-управляващ директор на МВФ, сигнализира, че фондът ще коригира нагоре икономическите си прогнози. Вместо да прогнозира "по-тежка" 2023 г., сега тя очаква "подобрение" през втората половина на годината и през 2024 г.

Положителните данни от Европа и САЩ през последните седмици засилиха надеждите, че световната икономика ще избегне рецесията през тази година.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви пред Bloomberg, че най-голямата икономика в еврозоната ще избегне рецесията, а базираният в Манхайм мозъчен тръст ZEW заяви, че месечният му измерител на инвеститорските настроения е излязъл на положителна територия за първи път след нахлуването на Русия в Украйна.

Даниел Пинто, ръководител на инвестиционната банка JPMorgan, подчерта устойчивостта на световната икономика. "Преминахме през период с война, пандемия и най-голямото нормализиране на паричната политика в историята", каза той. "Като се вземат предвид всички неща, които се случиха, светът е в много по-добро състояние, отколкото бихте очаквали."

Въпреки че икономическият спад в развитите икономики вече не изглежда толкова лош, колкото се опасяваха, китайският растеж се забави, като Пекин обяви разочароващ темп от 3% за 2022 г.

Гопинат предупреди, че въпреки това 2023 г. ще бъде "трудна година". Тъй като инфлацията все още е твърде висока, централните банки трябва да "запазят курса" с повишаване на лихвените проценти, докато инфлацията не се забави устойчиво, каза тя.

Финансовите пазари обаче нараснаха благодарение на по-ниските цени на енергията, по-малкото трудности по веригата на доставките и края на политиката за нулев Covid в Китай.

Лиу Хъ, висш икономически представител на Пекин, заяви на форума, че китайската икономика ще се възстанови. "Ако работим достатъчно упорито, сме уверени, че растежът най-вероятно ще се върне към нормалната си тенденция", каза той. "През 2023 г. китайската икономика ще отбележи значително подобрение".

Главният изпълнителен директор на Unilever Алън Джоуп, заяви, че бързото възстановяване на китайската икономика е било неочаквано. "Подготвяме се за настървено пазаруване", каза той, визирайки феномена при който потребителите наваксват с покупките, след като ограниченията бъдат облекчени.

Американските бизнес лидери приветстваха приетия от администрацията на Джо Байдън Закон за намаляване на инфлацията - опит за стимулиране на зелените инвестиции в американската икономика на стойност 369 млрд. долара. Марк Хътчинсън, главен изпълнителен директор на Fortescue Future Industries, заяви, че данъчните облекчения са "огромни... бихте вложили там всеки инвестиционен долар, с който разполагате", каза той.

Бьорхе Екхолм, главен изпълнителен директор на шведския производител на мобилни телефони и телекомуникационно оборудване Ericsson, изрази разочарованието си от европейския подход, основан на регулации, който според него задушава технологичните компании, като вместо това призова за по-стимулиращ растежа подход.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обаче заяви на форума, че Брюксел временно ще смекчи правилата за държавните помощи и ще влее пари в стратегически предприятия, които са благоприятни за климата, като се стреми да противодейства на пакета от зелени субсидии на Байдън.

"Необходимо е да бъдем конкурентоспособни на предложенията и стимулите, които в момента се предлагат извън ЕС", каза тя.

Тя добави, че регионът е намалил цените на енергията "по-бързо от всеки друг".

По време на сесията във вторник, цените на природния газ на едро достигнаха 52 евро за мегаватчас, което е най-ниската цена от септември 2021 г. Въпреки че те остават над 2 пъти по-високи от средната си стойност преди нападението на Русия над Украйна, те са се понижили с над 855 от върховата си стойност през август.

Фатих Бирол, ръководителят на Международната енергийна агенция поздрави Европа за нейния напредък, но предупреди, че цените нямаше да са такива, ако времето не беше толкова необичайно топло.