Икономическият растеж на Китай падна до почти исторически минимуми

Китай е изправен пред неравномерно възстановяване, докато икономиката излиза от нулев Covid

07:57 | 17 януари 2023
Обновен: 08:01 | 17 януари 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Китай е изправена пред предизвикателно възстановяване след години на строги ограничения на Covid, докато последните данни показват признаци, че най-лошото от спада може да е приключило.

Икономиката нарасна с втория най-бавен темп от 70-те години на миналия век миналата година, показаха официални данни във вторник, въпреки че данните за четвъртото тримесечие и декември бяха по-добри от очакванията на икономистите.

Брутният вътрешен продукт нарасна с 3% миналата година, много по-малко от 8,4%, регистрирани през 2021 г., но по-високо от средната оценка от 2,7% в проучване на Bloomberg сред икономисти. За последното тримесечие на 2022 г. икономиката се разшири с 2,9% спрямо година по-рано, надминавайки прогнозите на икономистите за растеж от 1,6%.

Първоначално правителството беше поставило цел за растеж от „около 5,5%“ през 2022 г., въпреки че блокирането заради Covid и внезапното отпадане на ограниченията през декември поставиха тази цел за БВП извън обхвата. Активността беше слаба през декември, макар и не толкова лоша, колкото се опасяваха икономистите.

     Индустриалното производство се е повишило с 1,3% спрямо предходната година, което е повече от прогнозата от 0,1%.
     Продажбите на дребно се свиха с 1,8% спрямо прогнозирания спад от 9%.
     Инвестициите в дълготрайни активи нараснаха с 5,1% през миналата година, до голяма степен в съответствие с прогнозите.
     Равнището на безработицата в градовете падна до 5,5% миналия месец от 5,7% през ноември.

„Перспективата за растеж на БВП през 2023 г. се подобри в сравнение с предишната ни перспектива“, каза Айрис Панг, главен икономист за Китай в ING Groep NV. Сега тя прогнозира икономиката на Китай да расте с 5% през 2023 г. „Това не е за пренебрегване на факта, че Китай все още е изправен пред значителни насрещни ветрове, включително външно търсене, с вероятни рецесии в САЩ и Европа тази година.“

Измерителят CSI 300 се понижи с 0,2% към обяд, след като първоначално изтри спадовете след публикуването на данните. Индексът Hang Seng в Хонконг падна с цели 1,1%. Както оншорният, така и офшорният юан продължиха да падат до 0,4%.

Възстановяването обаче няма да е лесно. Потребителското доверие остава близо до рекордно ниски нива, инфекциите с Covid продължават да нарастват, а пазарът на имоти остава в застой.

"БВП на Китай за четвъртото тримесечие трябва да се разглежда както с тревога, така и с известно облекчение. Надхвърлянето спрямо очакванията ще облекчи притесненията за катастрофа. Данните все още бяха много слаби – не може да се скрие фактът, че икономиката понесе много тежък удар от обърканото излизане от нулев Covid и огнищата, които обхванаха страната през декември. Въпреки това високочестотните индикатори показват, че икономиката може да е достигнала дъното. Виждаме солиден отскок, който се задържа през 2Q23", пишат Чанг Шу и Ерик Джу за Bloomberg Economics.

Дългосрочните предизвикателства също остават, като населението се свива през 2022 г. за първи път от шест десетилетия. Това ще има последици за пазара на труда, търсенето на жилища и пенсионната система на страната през следващите години.

„Китай не може да разчита на демографския дивидент като структурен двигател за икономически растеж“, каза Жиуей Жан, президент и главен икономист в Pinpoint Asset Management. „В бъдеще демографията ще бъде насрещен вятър. Икономическият растеж ще трябва да зависи повече от растежа на производителността."

Икономистите залагат на по-силно възстановяване през тази година, тъй като потребителските разходи се увеличават и спадът на жилищния сектор отслабва. Средната оценка в проучване на Bloomberg сред икономисти е растежът да се ускори до 4,8% тази година, въпреки че някои големи банки като Morgan Stanley, Bank of America и Citigroup Inc. очакват растежът да бъде по-близо до 5,5% или повече.

Освен вътрешните предизвикателства, Китай също е изправен пред рискове от световна икономика, която може да се насочи към рецесия. Търсенето на произведени в Китай стоки се срина през последните месеци, премахвайки ключов стълб на растежа.

НБС заяви във вторник, че основата на възстановяването „все още не е солидна“, подчертавайки международна среда, която остава „сложна и тежка“.

Политиците сигнализираха, че дават приоритет на икономическия растеж през 2023 г. с основен фокус върху увеличаването на потреблението и инвестициите в страната. Възможно е да има повече фискални и парични стимули, докато правителството наскоро предприе стъпки за облекчаване на регулаторната си реформа на технологичната индустрия и обръщане на някои от ограниченията на пазара на недвижими имоти.

Почти всички китайски провинции са се насочили към икономически растеж от 5% или повече през 2023 г. Длъжностни лица обсъждат цел за национален икономически растеж от около 5%, съобщи Bloomberg News миналия месец.

Китай се придържаше към политиката си за нулев Covid през по-голямата част от 2022 г., намалявайки производството в цялата страна – от финансовия център Шанхай и технологичния център Шенжен до града на iPhone Джънджоу и автомобилната база Джилин. Бързото премахване на политиката през декември предизвика повече икономическо напрежение, тъй като инфекциите се увеличиха, но активността се възстанови през последните седмици, когато случаите достигнаха своя връх, като например в столицата Пекин.

По-добрите от очакваното продажби на дребно миналия месец се дължат отчасти на силния ръст в покупките на автомобили, както и на почти 40% скок при лекарствата. Продажбите в ресторантите обаче се сринаха допълнително, свивайки се с 14,1% през декември спрямо предходната година, след спад от 8,4% през ноември.

Някои анализатори изразиха скептицизъм относно данните, които съдържаха няколко забележителни несъответствия. Повечето големи промишлени сектори отбелязаха спад през декември, но общата цифра за индустриалното производство се повиши през месеца. Производството на автомобили спадна с 16,7%, но продажбите се увеличиха с 4,6%. За цялата 2022 г. производството на цимент е намаляло само с 10,8%, въпреки че продажбите на жилища се сринаха с 28,3%.

„Пазарът няма да се интересува твърде много от данните за четвъртото тримесечие“, каза Дин Шуан, главен икономист за Китай и Северна Азия в Standard Chartered Plc. „Дори и да бяха много слаби, те щяха да пренебрегнат слабостта и да бъдат по-загрижени за перспективите.“