Как ще се отрази спадът на китайското население върху бъдещето на страната

Намаляването на населението вероятно ще се отрази на редица сектори, като суровинния, имотния,

19:00 | 17 януари 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Моля ви, раждайте повече деца. Това е посланието на китайските власти към двойките след десетилетия през които повечето семейства бяха ограничавани да имат само по 1 дете. На какво се дължи този обрат? Причината е, че ражданията спадат за 6-та година поред, което доведе до свиване на населението през 2022 година, което се случва за първи път от 60-те години на 20-век насам. Дори преди историческия цялостен спад, работоспособното население намалява от години, а прогнозите показват, че 25% от жителите на страната ще бъдат на или над 60 годишна възраст до 2030 година. Това е заплаха за икономическия растеж, който до сега се дължеше на огромната трудова сила – да не говорим, че е възможно да не достигат здрави хора, които да се грижат за всички възрастни. Последиците от това са, че китайската икономика може да не успее да надмине американската по размер и страната да бъде изпреварена по брой на населението от Индия още тази година.

Китайското население

1. Какво правят властите?

През 2021 г. Политбюро реши да разреши на всички двойки да имат трето дете, пет години след като промени политиката си за едно дете, за да позволи на жените да имат две. (Политиките за семейно планиране бяха изцяло заличени от новия Граждански кодекс, което остави възможност на правителството да премахне ограниченията за раждаемост). В началото промяната за разрешаване на две деца проработи: Броят на новородените през 2016 г. е 17,9 милиона, което е скок с повече от 1 милион спрямо предходната година. След това обаче ражданията намаляват всяка година до 9,56 млн. през 2022 г., което е най-ниската стойност поне от 1950 г. насам. Някои региони започнаха да предлагат стимули за двойките да имат деца - от удължаване на родителския отпуск до предлагане на субсидии и предоставяне на заеми за бебета. Шънджън, който съседства с Хонконг, работи по планове за субсидиране на родителите, докато децата им навършат три години.

2. С колко е намаляло населението

Спадът на ражданията и тикът на смъртните случаи доведоха до това, че през 2022 г. в континентален Китай живеят с 850 000 китайци по-малко в сравнение с 2021 г., според официални данни, публикувани през януари. Ръководителят на статистическото бюро прогнозира, че тенденцията ще се запази, като посочи "спада в желанието на хората да имат деца, отлагането на брака и бременността, както и намаляването на броя на жените в детеродна възраст". Епидемията от Covid-19, която започна да обхваща цялата страна в края на миналата година, вероятно ще доведе до увеличаване на смъртността в краткосрочен план, което ще се прибави към очакваното нарастване на смъртността със застаряването на нацията. В допълнение:

Променящата се

- Делът на населението в трудоспособна възраст - тези на възраст между 15 и 59 години - е спаднал от над 70% преди десетилетие до 62%. Bloomberg Economics прогнозира, че през 2050 г. тази група ще се свие до около 650 млн. души, което е спад с около 260 млн. души спрямо 2020 г.
- Коефициентът на плодовитост, или средният брой раждания на една жена през живота ѝ, е спаднал до 1,3 през 2020 г., което е далеч под необходимите 2,1, които да осигурят прираст на население, като се изключи миграцията.
- Още през 2019 г. ООН прогнозираше, че населението на Китай ще достигне своя пик през 2031 г., а през миналата година преразгледа тази прогноза на 2022 г. Сега тя очаква населението на Китай да се свие със 110 милиона души до 2050 г. и да спадне до около половината от сегашния си размер до края на века.
- ООН прогнозира, че Индия ще изпревари Китай като най-многолюдната страна в света тази година, четири години преди по-ранната оценка.

3. Какво е въздействието?

Ако намаляването на броя на хората в трудоспособна възраст доведе до понижаване на броя на реално работещите, това може да повиши цената на труда в Китай, което ще доведе до поскъпване на произвежданите стоки. При по-малък брой хора, които създават семейства, вероятно ще има и удар върху дългосрочното търсене на жилища, което ще окаже влияние върху търсенето на суровини като желязна руда. Правителството може също така да изпитва затруднения да плаща за недостатъчно финансираната си национална пенсионна система. Всичко това може да намали дългосрочния потенциал за растеж на икономиката, освен ако правителствените политики за насърчаване на раждането на деца не станат ефективни. Възможно е да се стигне до последващи ефекти извън страната. Например, по-малкият брой деца може да намали броя на китайските студенти, които търсят образование в САЩ, Австралия и други страни. Спадът ще бъде труден за обръщане, дори след като правителството прекрати политиката за едно дете. Традиционното предпочитание към синовете кара много китайски родители да абортират женски зародиши; в някои провинции съотношението между мъжете и жените достига 120 към 100. През последните години съотношението между половете при ражданията се стабилизира на около 105, но в някои региони, като Гуандун и тропическия остров Хайнан, то продължава да е високо - над 110. Един от резултатите е по-малкият брой жени в детеродна възраст.

4. Откъде идва политиката за едно дете?

След създаването на Китайската народна република през 1949 г. и края на гражданската война правителството обучава десетки хиляди "боси лекари", за да осигурят здравни грижи в бедните и селските райони. Смъртността рязко спада, а темпът на нарастване на населението се увеличава от 16 на хиляда през 1949 г. до 25 на хиляда само пет години по-късно. Това предизвиква първите опити за насърчаване на семейното планиране през 1953 г. Въпреки това общият брой на населението нараства до над 800 милиона в края на 60-те години. През 70-те години на ХХ в. Китай е изправен пред недостиг на храна и жилища. През 1979 г. неговият лидер Дън Сяопин решава да ограничи повечето двойки до само едно дете. (Имало е изключения за селските фермери, етническите малцинства и някои ситуации, като например когато първото дете е с увреждания). Според Human Rights Watch, за да се наложи това, жените са били принуждавани да правят аборти. На децата, родени извън държавния план, не се разрешаваше да имат своето хуку - държавна регистрация, необходима за достъп до някои помощи.

5. Какво е решението?

Промяната на пенсионната възраст може да реши някои от проблемите. Повече от четири десетилетия страната запазва тази възраст на 60 години за мъжете и 55 години за жените, работещи в сферата на труда, въпреки че продължителността на живота се е увеличила. Отново се обсъжда повишаване на възрастта, но както и в други страни, подобна стъпка е много непопулярна политика и имаше отпор, когато тя беше обмисляна преди десетилетие. Наред с премахването на ограниченията за броя на децата, длъжностните лица ще трябва да изградят подкрепа за семействата, включително предучилищни заведения и училища, както и финансови стимули или данъчни облекчения. Загрижеността за времето и финансите означава, че много двойки смятат, че могат да си позволят да имат само едно дете - ако имат такова. Централното правителство се опитва да облекчи това бреме, като например унищожи индустрията за извънкласни занимания с цел печалба, за да намали разходите за образование. То също така издаде насоки за намаляване на абортите, като същевременно предоставя повече подкрепа на жените за отглеждане на деца. Въпреки това, ако опитът на Япония, Южна Корея и други развити страни е показателен, е изключително трудно, ако не и невъзможно, да се повиши радикално раждаемостта, дори с мерки като субсидии, безплатни детски градини и щедри обезщетения за родителски отпуск. Няма причина да се смята, че ситуацията в Китай ще бъде различна.