Пауъл ще подготви инвеститорите за забавяне в затягането на паричната политика

Инвеститорите очакват Федералният резерв да забави повишенията следващия месец, като лихвите ще достигнат връх от около 5% през следващата година

10:43 | 28 ноември 2022
Автор: Джонел Марте
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Очаква се тази седмица председателят Джером Пауъл да затвърди очакванията, че Федералният резерв ще забави темпото си на повишаване на лихвените проценти през следващия месец, като същевременно напомни на американците, че борбата с инфлацията ще продължи и през 2023 г.

Пауъл трябва да изнесе реч, номинално фокусирана върху пазара на труда, на събитие в сряда, организирано от института "Брукингс" във Вашингтон. Това ще бъде едно от последните изказвания от членове на Фед преди събирането им на 13-14 декември.

Събитието дава възможност на Пауъл да повтори сигналите на колегите си от Фед, че ще повишат референтната лихва с 50 базисни пункта на последната си среща за годината, след четири последователни повишения от 75 базисни пункта.

Но тъй като инфлацията все още е много над целта от 2% на централната банка, той вероятно ще съчетае всички разговори за понижаване с предупреждение, че лихвите ще трябва да се повишат още през следващата година.

„Той вероятно ще използва речта си, за да продължи ястребовия тон и да опише измеренията на дисбаланса на пазара на труда“, каза Джулия Коронадо, съдружник-основател в MacroPolicy Perspectives. Пауъл може да очертае тази динамика на пазара на труда като „причина, поради която те трябва да бъдат ангажирани със строга политика за по-дълго време“, каза тя.

Инвеститорите очакват Фед да забави повишенията следващия месец, като лихвите ще достигнат връх от около 5% през следващата година от текущите от 3,75% до 4,00%, според цените на договорите на фючърсните пазари.

Тези очаквания са в съответствие със забележките на Пауъл след срещата на Фед по-рано този месец, когато той посочи, че служителите могат да забавят темпото на повишаване на лихвите още следващия месец, дори когато в крайна сметка повишат лихвите до по-висок пик, отколкото са смятали преди.

„Не мисля, че трябва да се върши много тежка работа по отношение на привеждането на пазара в съответствие с това, накъдето те вероятно виждат нещата“, каза Майкъл Фероли, главен икономист за САЩ в JPMorgan Chase & Co.

„В крайна сметка председателят на Фед ръководи окончателното решение относно лихвената политика – и Пауъл вероятно ще напомни на пазарите, че Фед няма намерение да се обръща и ще продължи да затяга, докато има убедителни доказателства, че инфлацията намалява устойчиво“, пише Bloomberg Economics.

Дискусиите на срещата на 1-2 ноември показаха широка подкрепа сред длъжностните лица за калибриране на техните ходове, като „значително мнозинство“ се съгласи, че скоро ще е време да се забави темпото на повишаване на лихвите. Но възгледите около това колко високо в крайна сметка ще трябва да повишат разходите по заемите не бяха толкова ясни, като „различни“ политици виждат аргументи да стигнат малко по-високо от очакваното.

Длъжностни лица през септември прогнозираха процентите да достигнат 4,4% до края на тази година и 4,6% до края на следващата година, според средните прогнози, публикувани след тази среща. Тези прогнози ще бъдат актуализирани на срещата следващия месец.

Шефът на Фед ще говори в същия ден, когато Министерството на труда ще публикува актуализация на своето проучване за свободни работни места и текучество на работна ръка, или JOLTS, доклад, който Пауъл цитира често като доказателство, че търсенето на работна ръка значително надвишава предлагането. Свободните работни места неочаквано се увеличиха през септември и друг силен показател може да предполага допълнителен натиск върху заплатите.

Неговите забележки също ще дойдат два дни преди ноемврийския доклад за работните места, който банкерите също ще прегледат преди решението си за лихвените проценти, заедно с предстоящите данни за инфлацията.

Финансовите условия се облекчиха след срещата на Фед през ноември, като фондовите пазари се повишиха и рисковите спредове на пазарите на облигации се стесняват, каза Стивън Стенли​, главен икономист, за Amherst Pierpont Securities LLC.

Но Пауъл е малко вероятно да се насочи към тях в забележките си и може вместо това да повтори това, което каза по-рано този месец за това как служителите скоро биха могли да използват по-малки повишения на лихвите, но може да се наложи ставките да станат малко по-високи от очакваното преди, за да охладят цените.

„Ако хората останат с мисълта, че Федералният резерв ще повиши лихвените проценти до или около 5%, както според мен той се опитваше да намекне през ноември, тогава имам чувството, че той повече или по-малко ще си е свършил работата, що се отнася до комуникация“, каза Стенли.