Общият просперитет на Си – шефове пренасочват част от заплатите си към фондове за служители

Администрацията на Си се стремеше да ограничи "хаотичното разрастване на капитала". В отговор на това заможни технологични предприемачи като Лиу започнаха да връщат средства.

20:35 | 22 ноември 2022
Автор: Джейн Жан
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Вторият най-голям магазин за онлайн продажби в Китай JD.com намалява възнагражденията на 2000 мениджъри с между 10 и 20% и ще пренасочи средствата към фонд за придобивки на своите служители на стойност 1,4 млрд. долара. Така компанията се присъединява към кампанията за „Общ просперитет“ на президента Си Дзинпин за споделяне на богатството, предава Bloomberg.

Милиардерът и основател на JD.com Ричард Лиу ще дари 100 млн. юана (14 млн. долара) от собствените си средства за благосъстоянието на служителите, съобщи запознат с въпроса. Най-големият онлайн търговец на дребно в Китай след Alibaba Group Holding Ltd. също така ще създаде фонд от 10 млрд. юана, за да предостави на персонала безлихвени жилищни заеми, допълни лицето, като помоли да не бъде идентифицирано, тъй като информацията не е публична..

Тези стъпки се появиха седмици след като Си отново заяви стремежа си към общ просперитет - концепция, която - в съчетание със засилен контрол върху мощни интернет фирми - разтърси пазарите през 2021 г., като накара бизнес лидерите и богатите компании да проучат начини за преразпределяне на богатството. Това усилие се оттегли от общественото внимание, тъй като Пекин се стремеше към стабилност в навечерието на партийния конгрес през октомври, на който Си Дзинпин си осигури прецедентен трети мандат.

Сега се очаква президентът да съживи една от най-характерните си политики, което ще доведе до несигурни резултати за инвеститорите и най-големите китайски корпорации. Освен JD, висшите ръководители в китайската финансова система на стойност 58 трилиона долара също са изправени пред допълнителни съкращения на заплатите, тъй като фирмите - от инвестиционни банки до взаимни фондове - преценяват възможностите да се съобразят с мантрата на Си. Акциите на JD продължиха да губят и следобед бяха загубили около 5% от стойността си през сесията..

Последните години

"Надявам се, че този ход може да осъществи мечтата за осигуряване на дом за всички служители, които са работили повече от пет години, включително за нашите куриери и братя от отдел обслужване на клиенти", обяви Лиу във вътрешна бележка, видяна от Bloomberg News.

Говорител на JD.com потвърди съдържанието на бележката, за която първо съобщиха китайски онлайн медии.

В рамките на кампанията за общ просперитет администрацията на Си се стремеше да ограничи "хаотичното разрастване на капитала". В отговор на това заможни технологични предприемачи като Лиу започнаха да връщат средства.

Миналата година Pinduoduo Inc. (PDD), бързоразвиващият се гигант в областта на онлайн търговията, който предизвиква Alibaba в провинцията, обеща следващите 1,5 млрд. долара от печалбата си за благосъстоянието на фермерите. Tencent Holdings Ltd. заяви, че ще удвои сумата, отделена за програми за социална отговорност, до около 15 млрд. долара. Alibaba пък обеща да отдели 100 млрд. юана за пет години в подкрепа на малките компании. Междувременно технологичните милиардери - от Колин Хуан от PDD до Джан Имин от ByteDance Ltd. и Лей Джун от Xiaomi Corp. - дариха огромни суми за множество каузи.

Съкращенията на заплатите в JD следват вълната от съкращения на работни места и разходи в световен мащаб от страна на компании, които се борят с потенциална рецесия. Китайската фирма, която подобно на Alibaba преживя две години на строги ограничения за борба с Covid, които предизвикаха нейния спад, миналата седмица отчете 11% ръст на тримесечните приходи. Тя се справя със забавянето по-добре от Alibaba, която през 2021 г. стана обект на жесток контрол от страна на антитръстовите органи.

Тази година Лиу се оттегли от поста главен изпълнителен директор на JD, като така последва други технологични магнати, които напуснаха висшите ръководни постове след мерките срещу интернет компаниите. Предприемачът ще се съсредоточи върху дългосрочни стратегии, като същевременно ще наставлява по-младите мениджъри, заявиха тогава от JD. Фирмата заяви, че той ще допринесе и за съживяването на селските райони в Китай, което е приоритет на Си.

През октомври Лиу уреди съдебно дело, заведено от студентка в Минесота, която го обвини в изнасилване през 2018 г. Случаят, който привлече международното внимание към правата на половете в Китай, допринесе за постепенното му оттегляне от ръководството на компанията, която той основава през 1998 г. Дарението, което той разкри във вторник, ще бъде насочено към фонд за подпомагане на деца, се посочва в бележката.