Военните министри на САЩ и Китай опитаха да изгладят споровете около Тайван

Китайските официални лица нарекоха срещата, продължила около 90 минути, положителна

17:10 | 22 ноември 2022
Автор: Джени Леонард
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин призова Китай да избягва "дестабилизиращи действия" по отношение на Тайван по време на първата си лична среща с министъра на отбраната Уей Фънхе след посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайпе през август.

По време на разговорите във вторник в Сием Реап, Камбоджа, ръководителят на Пентагона също така призова двете страни да поддържат отворени линии за комуникация и предупреди за "все по-опасното поведение" на китайски военни самолети в Индо-тихоокеанския регион, според изявление и брифинг на американски служители след края на срещата.

Китайските официални лица нарекоха срещата, продължила около 90 минути, положителна и заявиха, че са постигнали съгласие относно необходимостта от засилване на управлението на кризи, но хвърлиха вината за влошаването на връзките между двете най-големи икономики в света изцяло върху САЩ.

"Отговорността за сегашното състояние на китайско-американските отношения не е на Китай - основната причина е, че САЩ са направили погрешна стратегическа преценка", заяви говорителят на Министерството на отбраната Тан Кефей пред репортери в Камбоджа. Той заяви, че САЩ трябва да "възприемат рационална и практична политика по отношение на Китай, така че наистина да отстранят първопричините за кризата".

Срещата беше последното усилие за поставяне на по-стабилни основи на отношенията между САЩ и Китай след първите лични разговори между китайския президент Си Дзинпин и американския президент Джо Байдън миналата седмица в Индонезия. Макар че двете страни не са разрешили дълбоките различия по отношение на Тайван, правата на човека, ограниченията на САЩ върху износа на технологии или други въпроси, те се опитаха да възстановят елементарни връзки, които биха попречили на инциденти или разногласия да излязат извън контрол.

САЩ наблюдават с нарастваща загриженост как Китай изгражда своята армия, превръщайки я в една от най-мощните бойни сили в света. Миналата седмица представители на администрацията на Байдън за първи път публично признаха, че Китай е разположил нови балистични ракети с по-голям обсег на шестте си атомни подводници, което му позволява да нанася удари по континенталната част на САЩ от много по-близко разстояние до собствените си брегове.

Пекин също така продължава да претендира за голяма част от Южнокитайско море, заемайки позиция, оспорвана от държавите от Виетнам до Филипините.

Във Филипините във вторник вицепрезидентът Камала Харис заяви, че САЩ ще подкрепят азиатската държава "в лицето на сплашването и принудата в Южнокитайско море".

Действията на Китай накараха САЩ да увеличат усилията си за подобряване на контактите в Индо-Тихоокеанския регион, особено след като Пекин изглеждаше, че навлиза в места като Соломоновите острови. В реч през май държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че САЩ "ще оформят стратегическата среда около Пекин", за да подкрепят американските интереси.

В отговор Китай обвини САЩ, че подхождат към света като в Студената война. Запитан за посещението на Харис във Филипините, говорителят на Министерството на външните работи Джао Лицзян заяви, че връзките между Вашингтон и Манила не трябва да "вредят на интересите на никоя друга страна".

Миналата седмица Си отправи по-остър удар по адрес на САЩ, като заяви: "Азиатско-тихоокеанският регион не е ничий заден двор и не трябва да се превръща в арена на съревнование между големите сили".

Уей и Остин разговаряха за последен път през юни в Сингапур, когато по-голямата част от разговора беше съсредоточена върху Тайван - най-нерешимия въпрос между двете страни. Многократните изявления на Байдън, че САЩ ще защитят Тайван, ако той бъде нападнат, разтревожиха китайските официални лица и за мнозина станаха сигнал за промяна в десетилетията на американската политика, известна като "стратегическа двусмисленост", при която Вашингтон не казваше как ще отговори.

Макар че представителите на администрацията на Байдън настояват, че политиката на САЩ спрямо Тайван е непроменена, те обвиниха Пекин, че променя статуквото с по-честите си военни маневри и учения около острова. Преди срещата с Остин Уей осъди американските стъпки за продажба на оръжия на Тайван, който смята за част от своята територия.

Американски служител, който даде брифинг за репортерите след срещата, заяви, че след посещението на Пелоси в Тайпе Китай е отменил насрочен разговор между военни служители. Запитан дали поредицата от неотдавнашни разговори означава, че напрежението намалява, служителят заяви, че "конкуренцията" продължава да бъде определяща за отношенията между САЩ и Китай.

В изявлението на Пентагона от вторник се казва, че двете страни са обсъдили и войната в Украйна и са потвърдили, че "се противопоставят на използването на ядрени оръжия или на заплахите за използването им". Остин също така разкритикува неотдавнашните изстрелвания на севернокорейски ракети и поиска от Китай "изцяло да приложи" резолюциите на Съвета за сигурност на ООН срещу оръжейната програма на Пхенян.

В китайското изявление не се споменават ядрените оръжия, но се казва, че двете страни са обменили мнения по въпросите на Южнокитайско море, Украйна и Корейския полуостров.